U ponedjeljak, 20. svibnja 2024., u Kući Europe održana je uspješna učenička deliberacija u sklopu projekta „Raspravi i popravi“ organizirana u suradnji Hrvatskog debatnog društva i Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Deliberacija je okupila učenike i učenice iz šest zagrebačkih srednjih škola: Gimnazija Sesvete, Humanistička gimnazija, I. tehnička škola Tesla, II. Gimnazija, V. Gimnazija i X. Gimnazija. Na deliberaciji je sveukupno sudjelovalo 70 sudionika i sudionica, mahom učenika i učenica iz navedenih škola i debatnog kluba koji djeluje unutar škola, predstavnika zainteresirane stručne javnosti i donositelja odluka (predstavnici Grada Zagreba, ZET-a i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih).

Deliberacija je trajala gotovo 3 sata, tijekom kojih su učenici predstavili niz problema koje su prepoznali u svojim zajednicama, zajedno s inovativnim prijedlozima za njihovo rješavanje.

Predstavljeni prijedlozi:

  1. Humanistička gimnazija: Učenici su istaknuli problem brze vožnje pored škole na Mlinarskoj cesti te predložili postavljanje dodatnih prometnih znakova za usporavanje.
  2. V. Gimnazija: Predloženo je organiziranje besplatnih kulturnih i zabavnih događanja za mlade, s ciljem povećanja ponude dostupnih sadržaja.
  3. II. Gimnazija: Učenici su se zalagali za uređenje napuštene zgrade u dvorištu škole s ciljem kreiranja kluba za mlade koji pohađaju obližnje škole. Klub za mlade bi omogućio učenicima i učenicama mjesto za provođenje slobodnog vremena, odmor i druženje.
  4. Gimnazija Sesvete: Problem javnog prijevoza u Sesvetama prepoznat je kao ključan, a rješenje vide u poboljšanju infrastrukturne povezanosti i razvoju aplikacije za praćenje stanja u prometu.
  5.  I. Tehnička škola Tesla: Predložili su stvaranje digitalnog repozitorija s informacijama o stručnim praksama i iskustvima bivših učenika.
  6. X. Gimnazija: Učenici su sugerirali poboljšanje informiranja građana o stanju u prometu putem digitalnih kanala.

Posebnu zahvalu upućujemo svim donositeljima odluka koji su se odazvali našem pozivu, prisustvovali događaju i pružili vrijedne povratne informacije našim učenicima. Vaša podrška i savjeti bili su neprocjenjivi te su značajno pridonijeli uspjehu deliberacije. Vaš doprinos u prepoznavanju i razmatranju prijedloga učenika potiče ih na daljnji angažman i aktivno sudjelovanje u kreiranju boljeg društva.

Pozivu na deliberaciju su se odazvali gospodin Josip Miletić kao predstavnik ZET-a, gospođa Irena Ištvanić kao predstavica Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, gospođa Zrinka Lochert i gospodin Petar Latinčić kao predstavnici Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, gospođa Nataša Raus kao predstavnica Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo te gospodin Marko Velzek kao predstavnik Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost.

Nakon deliberacije, organizirana je kratka zakuska gdje su sudionici imali priliku za neformalno druženje i daljnju razmjenu ideja. Ovo je bila izvanredna prilika za učenike da se povežu s donositeljima odluka i dobiju uvide u procese koji oblikuju njihovu zajednicu.

Hvala svima koji su sudjelovali i podržali ovaj događaj. Veselimo se budućim suradnjama i projektima koji će nastaviti poticati mlade na aktivno sudjelovanje u društvu.

Projekt „Raspravi i popravi“ provodimo uz potporu Europske unije i uz podršku Predstavništva Europske komisije u RH, u sklopu programa #Zajedno.