Razumijem što vidim novi je projekt Hrvatskog debatnog društva financiran od strane Agencije za elektroničke medije. U ovom projektu usmjerili smo se na jedan aspekt medijske pismenosti koji je često zanemaren u razgovoru s djecom i mladima, a to je kritičko mišljenje o influencerima, njihovom poslu i utjecaju koji imaju na naše odluke i ponašanje. Svjesni smo da su adolescenti, ali i mlađa djeca svakodnevno izloženi porukama od strane influencera o tome kako trebaju izgledati i što trebaju kupovati da bi bili prihvaćeni i “popularni” u društvu. S druge strane, odraslima je svijet influencera nov i stran. Iz tog razloga odlučili smo provesti radionice s učenicima osnovnih i srednjih škola kako bismo, uz korištenje debatne metodologije, potaknuli raspravu o dobrim i lošim stranama influencera i sadržaja kojem su učenici izloženi na društvenim mrežama.

Djeca i mladi nisu jedina skupina na koju smo se usmjerili u ovom projektu. Smatramo da je važno da osobe koje rade s mladima, nastavnici i edukatori, imaju resurse koji će im pomoći da sami shvate svijet influencera i osjećaju se osnaženo razgovarati sa svojim učenicima o toj temi. Nakon uspješno provedenih radionica i uzevši u obzir informacije koje smo prikupili u evaluacijama izradili smo priručnik za nastavnike, stručne suradnike i edukatore u kojem možete pronaći detaljan plan radionice koju smo provodili u sklopu projekta, ali i dodatne informacije o problemima društvenih mreža i influencera.

Od listopada do prosinca proveli smo 10 radionica u našim školama partnerima: I. gimnazija u Zagrebu, Ekonomska škola Velika Gorica, OŠ Ljudevita Gaja u Zaprešiću, OŠ Mladost i OŠ Zapruđe. Zahvalni smo školama jer su nam omogućile provedbu projekta, ali i zato što smo u suradnji s njima prilagodili radionice posebnim pandemijskim uvjetima. Tijekom provedenih 10 radionica više od 150 učenika naučilo je što su influenceri i kako njihov posao izgleda, kako prepoznati koji sadržaji na društvenim mrežama prikazuju stvarnost, a koji ne i kako prepoznati prikriveno oglašavanje. Posebnu pažnju usmjerili smo na to da svi učenici imaju priliku slobodno izreći svoje mišljenje i iskustva te predložiti rješenja problema o kojima smo raspravljali. Voditelji radionica, koji već imaju iskustvo u radu s mladima i koji su prošli edukaciju za održavanje ovih radionica, bili su volonteri HDD-a: Marta Bosanac, Alma Džafić, Paula Hranilović, Petra Radić i Tomislav Veble. 

Priručnik Razumijem što vidim možete preuzeti ovdje. Za sva dodatna pitanja i materijale slobodno se javite na alma@hdd.hr