Hrabri klik

Hrabri klik
Hrabri klik 2019-09-13T13:24:13+00:00

Hrabri klik novi je projekt Hrvatskog debatnog društva i Osnovne škole Domovinske zahvalnosti iz Knina financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nakon uspješno odrađenog projekta Škola inkubator tolerancije, odlučili smo se nastaviti raditi na prevenciji vršnjačkog nasilja u školama. Ovoga puta, koristit ćemo prisutnost učenika na internetu kako bismo potaknuli pozitivnu promjenu koja će se reflektirati kako na školu partnera, tako i na društvo u cjelini. Zato ćemo tijekom projekta razviti aplikaciju koja će postati platforma učenicima za anonimnu prijavu neželjenog i nasilnog ponašanja, koje vide ili prožive, stručnim suradnicima škole.

Projekt također uključuje provođenje niza radionica s učenicima, roditeljima i stručnim suradnicima škola kako bismo obuhvatili sve skupine koje mogu utjecati na prevenciju nasilja. Radionicama želimo postići osviještenost učenika o problemu međuvršnjačkog nasilja, roditelja i zajednice, kao i o načinima i metodama komunikacije s djecom o tome problemu, a stručne suradnike želimo educirati o korištenju aplikacije kako bi se ona koristila u što većem brojem škola.

Naši volonteri posjetili su OŠ Domovinske zahvalnosti u veljači s ciljem razvoja ideja za međuvršnjačke radionice koje će provoditi u školi. Posebna pažnja usmjerena je na razvoj vještina, poput kritičkog promišljanja, empatičnog ponašanja i aktivnog slušanja, za koje su učenici samostalno procijenili da su najvažnije vještine u sprječavanju međuvršnjačkog nasilja. Stečene vještine učenici će prenositi svojim školskim kolegama kako bi se na školskim hodnicima u potpunosti spriječilo međuvršnjačko nasilje.

Učenicima je predstavljena ideja aplikacije ”Hrabri klik” koju će oni svojim idejama i prijedlozima učiniti zanimljivom svojim vršnjacima. Tako su drugi dan edukacije učenici proveli kreirajući odgovore na najčešća pitanja za koja vjeruju da žrtve nasilja, njihovi roditelji, ali i učenici koji su skloni nasilnom ponašanju tragaju.

Ukupno 12 nastavnika i stručnih suradnika iz cijele Hrvatske sudjelovalo je na diseminacijskom treningu u Brodarici. U sklopu treninga, sudionicima smo predstavili rad OŠ Domovinske zahvalnosti te koristeći primjere iz prakse govorili o pozitivnim učincima međuvršnjačkih radionica.

Kako učenicima približiti pojmove vezane u toleranciju, kako pred učenike staviti konkretnu situaciju bez da se osjećaju ugroženo te kako napraviti simulaciju neke situacije samo su neka od područja koja su naši sudionici s izvoditeljicama edukacije, Darijom Jeger i Ivonom Anić, prolazili tijekom treninga. Sretni smo da možemo reći da smo sudionike upoznali s aplikacijom i online platformom “Hrabri klik” putem koje će učenici anonimno moći prijavljivati nasilje u svojoj školi, a nastavnici i/ili stručni suradnici moći će im pružiti podršku.