Osnovna škola Domovinske zahvalnosti naš je partner na projektu Hrabri klik. Ovoga puta, 21. i 22. studenoga, ugostili su dvodnevnu edukaciju za učenike te nastavnike i stručne suradnike škola Šibensko – kninske županije.

Edukacija nastavnika i stručnih suradnika bila je usmjerena na upoznavanje s aplikacijom Hrabri klik, koja je rezultat ovoga projekta. U samom inicijalnoj fazi priprema projekta željeli smo riješiti neke od izazova s kojima se učenici susreću kada ima treba pomoć od odrasle osobe. Tu smo, iz razgovora s učenicima, uočili nekoliko problema. Prvo, osjećaj nelagode kada razgovaraju s autoritetima o situacijama koje se smatraju problematičima. Drugo, osjećaj straha i srama prilikom odlaska djelatnicima stručne službe škole zbog mogućnosti da budu viđeni od strane svojih vršnjaka. Treće, postojanje mogućnosti da će u situaciju biti upleteni i njihovi roditelji čime će situacija biti složenija nego što je – traženje pomoći za sebe ili nekoga drugog.
Imajući na umu ove probleme, odlučili smo se za izradu aplikacije Hrabri klik putem koje će učenici moći anonimnim putem zatražiti pomoć stručne službe ili nastavnika škole. Aplikacija je zamišljena kao svojevrsni razgovor, chat, između ta dva aktera s ciljem mogućnosti održavanja konverzacije u svrhu pružanja podrške učeniku.

Prilikom izrade aplikacije Hrabri klik vodili smo se idejom jednostavnosti i dostupnosti svima. Kada govorimo o jednostavnosti, od učenika se traže minimalni podatci u vidu unošenja datuma i vremena prijave odnosno pojedine situacije te samog opisa događaja. Učenici imaju priliku priložiti i do pet fotografija u slučaju da im se tako lakše izraziti ili u slučaju da imaju potrebu potkrijepiti svoje tvrdnje. Fokusirajući se na dostupnost svima, aplikacija je dostupna za skidanje na sve android pametne uređaje. Svjesni da postoje korisnici i drugih platformi, aplikacija ima svoju desktop verziju što znači da joj svatko može pristupiti putem internet preglednika.

Želimo se zahvaliti svim sudionicima koji su nam se pridružili i koji su iskazali podršku projektu i samoj aplikaciji. Korištenje aplikacije od počekta iduće školske godine bit će dostupno za sve zainteresirane škole te se veselimo upitima na darija.jeger@hdd.hr.

Projekt Hrabri klik financiran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Više o tijeku projekta pročitajte ovdje.