DEEP – Debatnom edukacijom do efikasne participacije

DEEP – Debatnom edukacijom do efikasne participacije2024-01-12T14:04:11+01:00
Istraživanje mladih iz 2018. pokazuje da su mladi u Albaniji neskloni sudjelovanju u političkim procesima, distanciraju se od društvenih poslova i njihov interes za politiku pada. Projekt DEEP adresira problem metodologije građanskog obrazovanja koja se koristi u albanskim školama, odnosno nedostatak korištenja metoda kojima se potiče iskustveno učenje i razvoj vještina i stavova, a ne samo znanja, što korelira s nedostatnim građanskim kompetencijama mladih. Kroz širenje debatne metodologije razvijamo znanje, vrijednosti i vještine potrebne da se mladi osjećaju kompetentno i osnaženo za aktivno građanstvo. 

Aktivnosti u projektu: Aktivnosti debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja su trening za nastavnike, razmjena dobrih praksi za nastavnike, provedbu debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja te mentoriranje sudionika, trening za mlade ambasadore, deliberativni događaj i izrada edukativnih i video materijala. 

Opći cilj:

  1. Razviti demokratske kompetencije i građansku svijest kod mladih i uključiti ih u participativne modele donošenja odluka. Mladi će kroz praktično iskustvo građanskog djelovanja razvijati demokratsku svijest, interkulturnu komunikaciju, kompetencije i interes za građansko djelovanje, dobro upravljanje i doprinos pozitivnim društvenim promjenama čime gradimo naviku demokratskog sudjelovanja.

Specifični ciljevi:

  1. Osnažiti odgojno – obrazovne djelatnike za provedbu debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Odgojno – obrazovni djelatnici (njih 20) će biti osnaženi za provedbu debatnog modela odgoja i obrazovanja. Najmotiviranijim odgojno – obrazovnim djelatnicima (njih 5) osigurat ćemo dodatnu sustavnu mentorsku podršku u provedbi projekta. 
  2. Osnažiti djelatnike u civilnom sektoru za međunarodnu suradnju u području aktivnog sudjelovanja mladih. Djelatnici partnerskih organizacija (njih minimalno 6) će kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima biti osnaženi za buduće provedbe projekata međunarodne suradnje, osobito u području aktivnog sudjelovanja mladih te će steći znanja i vještine kako prilagoditi debatnu metodologiju za rad na različitim temama

Ciljane skupine: Primarna skupina su mladi u dobi od 15 do 22 godine u Republici Albaniji; sekundarna ciljana skupina su odgojno – obrazovni djelatnici u formalnom obrazovanju i tercijarna ciljana skupina su djelatnici u civilnom sektoru 

Partneri:

Hrvatsko debatno društvo (HDD) udruga je civilnog društva osnovana 1998. godine koja danas koordinira mrežu s više od 150 klubova mladih u Hrvatskoj s preko 2000 mladih sudionika aktivnosti godišnje. HDD je do sada realizirao više od 90 projekata s partnerima iz 65 zemalja koji rade na razvijanju vještina potrebnih za sudjelovanje u demokratskom životu te promicanju demokracije, poštivanja ljudskih prava i aktivnog građanstva.  

Junior Achievement of Albania (JA Albania) albanska je organizacija osnovana 2012. godine kao ulaganje Albansko-američke razvojne zaklade za provedbu obrazovnih programa kao što su poduzetničko obrazovanje, financijska pismenost i radna spremnost mladih u albanskom obrazovnom sustavu. 

Vrijednost projekta: 83.114,00 EUR (MVEP sufinancira 65.924,00 EUR)

Trajanje projekta: 18 mjeseci – 1.4.2023. – 30.9.2024.

Projekt provodimo u partnerstvu s Junior Achievement Albania uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova u sklopu programa #Zajedno.

Osnaživanje nastavnika kroz online trening za provedbu debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja DEEP

Oduševljeni smo što možemo podijeliti uspjeh i spoznaje našeg

By |5 listopada, 2023|Categories: DEEP, HDD i društvo, Program Zajedno|Komentari isključeni za Osnaživanje nastavnika kroz online trening za provedbu debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja DEEP
Go to Top