Jedan korak za zajednicu projekt je Hrvatskog debatnog društva u partnerstvu s Gimnazijom Vukovar. Projekt je kreiran kako bismo odgovorili na potrebu učenika da razumiju važnost zaštite ljudskih prava te kako bi se otvorio prostor unutar kojeg mogu djelovati i zaštititi osobe u svojoj zajednici.

15 učenika Gimnazije Vukovar proći edukaciju o ljudskim pravima od strane volontera HDD-a kako bi mogli održati niz međuvršnjačkih radionica i tako prenijeti znanje svojim školskim kolegama.

Ovaj projekt stavit će učenike i u poziciju proučavanja svoje zajednice. Tijekom projektnih aktivnosti učenici će analizirati svoju školsku sredinu, kreirati plan promjene u svrhu poboljšanja zaštite nekog ljudskog prava u školskoj zajednici te provodeći plan utjecati na kvalitetu vremena provedenog u školi.

Važan rezultat ovog projekta je  priručnik u kojem će izvoditelji i učenici koji su aktivno sudjelovali na projektu opisati svoj primjer dobre prakse, a biti će dostupan i online na stranicama HDD-a.

Projekt je financiran od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Provedba ovog projekta nije moguća bez volontera koji će marljivo raditi s učenicima iz Gimnazije Vukovar. Kako bi osnažili volontere za aktivnosti projekta održana je edukacija s ciljem stjecanja teorijskih i praktičnih znanja. Na edukaciji sudjelovalo je ukupno osam volontera koji će nastaviti aktivno raditi s učenicima na razvoju međuvršnjačkih radionica te kreiranju prijedloga promjena u svojoj školskoj zajednici.

 

 

Učenici Gimnazije Vukovar počeli su održavati svoje radionice u školi. Kroz ovu aktivnost projekta  120 učenika proći će međuvršnjačke radionice.

U Orahovici okupili smo zainteresirane nastavnice kako bismo im prezentirali rad na našem projektu. Kroz višednevnu edukaciju voditeljica projekta Darija Jeger prezentirala im je metodologiju koju koristimo u Gimnaziji Vukovar.

Kroz ovaj trening željeli smo osoposobiti nastavnice za provedbu projekta u svojim školskim zajednicama. Tako u budućnosti očekujemo da zajednice Bjelovara, Rijeke, Splita, Virovitice i Vikovaca postanu bogatije za osnažene učenike spremne zalagati se za promjene u društvu.

Za više informacija o projektu pratite društvene mreže HDD-a: Facebook i Instagram.