Druga u nizu spikaonica u sklopu projekta “New voices, new choices” bavila se temama mladih i njihovoj (ne)zainteresiranosti za politiku i izlaz na glasanje.

Panelisti su na spikaonici pričali o aktivaciji mladih, problemima s kojima se mladi susreću i što ih muči vezano uz izbore općenito, ali i nadolazeće europske izbore. Panelisti su Bruno Koić, stručni suradnik u organizaciji za društveni razvoj DKolektiv iz Osijeka, Vanja Mladineo, izvršna direktorica u Centru za demokraciju i pravo Miko Tripalo iz Zagreba te Sara Sušanj, izvršna direktorica u udruzi Delta iz Rijeke. Svi panelisti su aktivni u radu s mladima, i uvelike sudjeluju u projektima i istraživanjima koji se bave interesima i potrebama mladih. 

Kroz spikaonicu raspravljalo se o percepciji mladih o politici i njihovom motiviranju za zagovaranje za promjenu. Kakogod, panelisti su uočili kako su mladi često samo brojka statistike koju političari imaju kako bi zadovoljili neku sliku inkluzije. Problemi koji muče mlade u jednu ruku su jako „jednostavni“, tj. nisu teški za ostvariti i zbog toga znaju često biti nisko na ljestvici prioriteta. U drugu ruku su jako važni i tiču se onih stvari koje zaista trebaju društvu i koji se tiču svih nas, a opet se stavljaju na niža mjesta na ljestvici. Panelisti u govorili i o samoj percepciji mladih prema Europskoj uniji i tome kako mladi većinom i nisu svjesni što im sve može ponuditi. Iako su te informacije dostupne, često ih nitko ne upućuje prema njima te zato još uvijek nemaju osjećaj da mogu iskoristiti sve dobrobiti kao u nekim drugim državama Europske unije. Još jedna od stvari koje su napomenuli da 

Na kraju su poručili mladima kako je zaista bitno da izađu na izbore i kako su odluke koje se donose bitne za njih, ne samo trenutno, nego i za njihovu budućnost.

U konačnici, rasprava služi mladima kako bi uvidjeli zašto je baš njihov glas važan te zašto ga iskoristiti. Ujedno, rasprava daje direktan odgovor vlasti kako popraviti nisku razinu političke aktivnosti uz hrabre poruke mladim glasačima da izađu na izbore. 

Cijelu spikaonicu možete pronaći ovdje.

Ostale spikaonice možete pronaći ovdje.

🔛 Projekt “New voices, new choices” provodimo  u suradnji s Mrežom mladih Hrvatske uz financijsku potporu Europske unije i podršku Europskog parlamenta, u sklopu programa #Zajedno. Cilj projekta je osnažiti mlade glasače kroz rasprave o temama koje se tiču izbora za Europski parlament 2024. godine.

Izvor teksta: Marta Keča