Oduševljeni smo što možemo podijeliti uspjeh i spoznaje našeg nedavnog online treninga za provedbu debatnog modela građanskog obrazovanja, koji su organizirali Hrvatsko debatno društvo (CDS) i Junior Achievement of Albania (JAA). Ovaj sveobuhvatni program treninga bio je dio projekta DEEP i osmišljen je kako bi srednjoškolske nastavnike u Tirani, Albanija, opremio znanjem i alatima za osnaživanje mladih umova i poticanje aktivnog građanstva.

Proces je započeo intenzivnim 12-satnim online modulom treninga koji se održao od 6. do 8. rujna 2023. Tijekom tri online sesije, od kojih je svaka trajala po četiri sata, predani nastavnici usavršili su svoje vještine i stekli uvid u poticanje građanske svijesti, kritičkog mišljenja i međukulturni dijalog. Uključili smo 30 srednjoškolskih profesora od kojih je 19 uspješno ispunilo uvjete za potvrdu o položenom treningu.

Tijekom treninga sudionici su postigli nekoliko važnih rezultata, kao što su:

  • Učenje od vršnjaka i facilitacija: Učitelji su usavršili svoje vještine u učenju od vršnjaka, facilitiranju rasprava i moderiranju grupnih aktivnosti.
  • Kritičko razmišljanje: Sudionici su razvili sposobnosti kritičkog mišljenja, ključnu vještinu za mlade umove u današnjem složenom svijetu.
  • Tolerancija i međukulturni dijalog: Trening je promicao toleranciju i međukulturalni dijalog, potičući otvorenu razmjenu ideja i razumijevanje.
  • Pravila debate i deliberacije: Nastavnici su se upoznali s pravilima debate i deliberacije, važnim aspektom demokratskog diskursa.
  • Osnaživanje debatnih klubova: Trening je osnažio sudionike da pokrenu i vode debatne klubove u svojim školama, stvarajući prostore za konstruktivne dijaloge.

Cilj projekta: Primarni cilj ovog projekta je osnaživanje nastavnika za učinkovitu primjenu debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Time nastojimo omogućiti mladima da aktivno sudjeluju u rješavanju problema s kojima se svakodnevno susreću u svojim zajednicama. Nadamo se da ćemo kroz ovaj proces učenicima omogućiti praktično razumijevanje demokracije i znanja potrebna za uspješno funkcioniranje civilnog društva.

Sljedeći koraci: Vjerujemo da su dobro pripremljeni nastavnici ključni za izgradnju informiranih i odgovornih građana. Kroz daljni proces, nastavit ćemo podržavati nastavnike koji sudjeluju u implementaciji onoga što su naučili kroz trening. Od srca zahvaljujemo svim sudionicima, trenerima i partneru JAA što su ovaj online trening učinili uspješnim.

Projekt provodimo u partnerstvu s Junior Achievement Albania uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova u sklopu programa #Zajedno.