Kao i svake školske godine HDD provodi selekciju za članove Debatne reprezentacije. Osim što će selekcijom biti odabrani novi članovi reprezentacije, njena je svrha da treneri reprezentacije upoznaju vaše jake i slabe strane kao debatanata kako bi osmislili najprilagođeniji plan i program rada. Na selekcije se ne moraju prijavljivati prijašnji članovi reprezentacije. Od debatanata koji se prijave očekujemo:

 • redovito sudjelovanje na dva sastanka tjedno
 • odlazak na veći broj međunarodnih turnira tijekom godine
 • redovito pisanje zadaća ili obavljanje samostalnih zadataka
 • redovito informiranje o aktualnim događajima
 • otvorenost za timski rad

Sastanci će se ove godine održavati hibritno kako bismo omogućili sudjelovanje i osobama koje žive izvan Zagreba.

Prijave treba poslati na e-mail teamcroatia@hdd.hr do 23:59 u nedjelju, 15.10.2023. s naslovom “Prijava za reprezentaciju – Ime Prezime”.

Prijava za reprezentaciju treba sadržavati:

 1. ime i prezime
 2. razred i srednju školu koju pohađate
 3. broj telefona
 4. e-mail
 5. prijašnje bodove na debatnim turnira
 6. debatni slučaj
 7. pozicije na kojima preferirate debatirati
 8. termine za selekcijske debate

U procesu selekcije vrednovat će se tri komponente:

 1.       prijašnje iskustvo i uspjesi na debatnim turnirima
 2.       samostalno pisanje debatnog slučaja
 3.       sudjelovanje u debatama

Ovisno o broju prijavljenih moguće je da neki kandidati budu primljeni samo na temelju prijašnjih rezultata i debatnog slučaja.

 1. Prijašnji uspjesi na turnirima

 Od debatanata očekujemo da nam u prijavi pošalju pregled domaćih i međunarodnih turnira na kojima su sudjelovali u prethodne dvije školske godine (ili kraće, ukoliko debatiraju kraće od dvije godine) s napisanim prosjekom bodova koji su ostvarili na tim turnirima. Na primjer, možete to učiniti na ovaj način:

WS open 2019. 70
Newb open 2019. 69
WHO 2019. 70
Križanićeve 2020. 71

Ako ste tek upisali srednju školu, a prethodno ste debatirali KP format, molimo vas da isto učinite s bodovima s KP turnira.

Rezultate HDD turnira možete naći na ovoj poveznici: http://hdd.hr/rezultati/

 1. Samostalno pisanje debatnog slučaja

Prijavi treba priložiti samo propozicijski debatni slučaj na engleskom jeziku na tezu:This house would ban unpaid internships.” Očekujemo detaljno napisan debatni slučaj. Podsjećamo debatante da duži slučaj nije nužno bolji slučaj te da je jedan od elemenata koji se boduje prioritizacija argumenata i razlikovanje važnog od nevažnog, stoga nastojite ne prelaziti 4 stranice teksta (TNR, font 12, prored 1,5)!

Molimo vas da slučaj pišete samostalno, dakle bez pomoći voditelja ili drugih debatanata. Iako nema načina da provjerimo jeste li pratili ovo pravilo, smatramo da je iznimno važno da selekcije budu što pravednije. Očekujemo od svih prijavljenih da poštuju fair-play i oslone se na vlastita znanja i vještine u pisanju slučaja.

Sudjelovanje u debatama

Nakon zaprimanja prijava održat će se dvije ad hoc selekcijske debate na engleskom jeziku. Termini selekcijskih debata bit će naknadno dogovoreni nakon pregleda debatnih slučajeva. Predviđamo da će se selekcijske debate odvijati uglavnom preko vikenda, ali molimo sve zainteresirane da nam jave kad imaju školu ili obveze oko kojih treba planirati termine debata. Trudit ćemo se maksimalno prilagoditi raspored kako bi odgovarao svim prijavljenima.

Debate će se održavat će se online putem Zooma. Debate će biti snimljene isključivo u svrhu toga da osobe koje provode selekciju mogu naknadno pogledati debate, ako neće biti u mogućnosti suditi debatu u realnom vremenu, dakle snimke neće biti objavljivane te će biti obrisane nakon selekcije. 

Važna napomena za učenike prvih razreda

U svrhu što pravednije selekcije, bodove, debatiranje i slučajeve učenika prvih razreda nećemo uspoređivati s njihovim starijim kolegama već samo međusobno. Razlog tome je što nemaju iskustvo debatiranja WS formata. Prilažemo i kratku skriptu o WS formatu koja može pomoći u pripremi.

       

Ukoliko imate problema s nalaženjem starih bodova i tabova, pitanja o tezi ili WS formatu, molim vas da se javite na e-mail teamcroatia@hdd.hr

Sretno s prijavama!

Nika Ćavar i Mislav Mikota,

voditelji Debatne reprezentacije