Solidarna kampanja “Odbaci stigmu”: HIV-pozitivne osobe

Solidarna kampanja “Odbaci stigmu”: HIV-pozitivne osobe
📣 Nastavljamo Solidarnu kampanju!
🔸 Svaki će mjesec naše Dora i Marta pisati kratke tekstove o ranjivim skupinama kako bismo podigli svijest mladih o istima. Ovaj mjesec pišu o HIV-pozitivnim osobama uz #odbacistigmu
 
➡ Virus humane imunodeficijencije, odnosno HIV, virus je koji napada i oštećuje stanice imunološkog sustava koje tijelu pomažu u borbi protiv infekcija. Zaraza HIV-om može dovesti do AIDS-a, tj. sindroma stečene imunodeficijencije, odnosno do postupnog narušavanja imunološkog sustava, što osobu čini ranjivijom na ostale infekcije i bolesti. Trenutno ne postoji lijek za potpuno izlječenje od HIV-a, već se koristi tzv. antiretroviralna terapija koja pokazuje pozitivne rezultate u produljenju života HIV-pozitivnih osoba.
➡ Stigmatizacija podrazumijeva cijeli spektar negativnih ponašanja društva prema pojedincu. Pojedinci koji su HIV-pozitivni na stigmatizaciju nailaze u svim aspektima života. Primjerice, nerijetko se javlja uskraćivanje prava na zdravstvenu zaštitu (npr. odbijanje pružanja hitne pomoći) te diskriminacija na radnom mjestu (npr. teškoće u pronalasku posla ili otkaz zbog dijagnoze). Stigmatizacija prvenstveno proizlazi iz nedostatka znanja o HIV-u u općoj populaciji. Nedovoljno znanja dovodi do raznih pogrešnih pretpostavki o načinu prenošenja virusa i o zaraženim osobama, koje dovode do stigmatizacije i samim time socijalne isključenosti HIV-pozitivnih osoba.
Diskriminacija i stigma prema HIV-pozitivnim osobama ima brojne negativne učinke, prvenstveno na mentalno zdravlje. HIV-pozitivne osobe nerijetko imaju negativniju sliku o sebi, osjećaju sram i strah od socijalne izolacije. Samim time, moguće je da HIV-pozitivne osobe, posljedično negativnom učinku stigme, odbijaju testiranje na HIV te odbijaju krenuti ili nastaviti s liječenjem.
➡ Kako bi se takve posljedice spriječile, potrebno je HIV-pozitivnim osobama pružiti potrebnu podršku, kako u nošenju s psihosocijalnim posljedicama izazvanim stigmatizacijom, tako i u procesu liječenja.
ℹ Psihosocijalnu podršku za HIV-pozitivne osobe pružaju HUHIV centar za psihosocijalnu podršku u Zagrebu , gdje se održavaju grupni susreti podrške za osobe s HIV-om i Savjetovalište za promicanje spolnog zdravlja u Zagrebu.
 
🔛 Projekt “𝗦𝗼𝗹𝗶𝗱𝗮𝗿𝗻𝗲 𝘀𝗽𝗶𝗸𝗮𝗼𝗻𝗶𝗰𝗲” provodi grupa mladih (žena), uz financijsku podršku Agencija za mobilnost i programe Europske unije kroz program #EuropeanSolidarityCorps. Projekt provodimo u sklopu našeg programa #Zajedno.
2022-12-22T19:37:33+00:00