”Treba uvesti školske uniforme” teza je koju su odabrali debatanti Osnovne škole Domovinske zahvalnosti za javnu debatu koju smo održali u Kninu 19. travnja 2018. Javna debata okupila je učenike i roditelje, stručne suradnike susjedne Osnovne škole ”Franjo Tuđman”. Iznimno nam je drago što je javnoj debati prisustvovala Sanja Lozančić, predstavnica Grada Knina.

Dosadašnjim radom na projektu ”Škola, inkubator tolerancije” učenici su zaključili kako je način odijevanja veliki izvor ruganja među vršnjacima. Upravo zato su uz pomoć moderatora Hrvatskog debatnog društva odlučili prikazati ovaj problem i osvijestiti njegov značaj među svima okupljenima s ciljem poticanja na promjene koje će se dogoditi u školi.

Učenici su tijekom debate predstavili dvije strane, za i protiv školskih uniformi. Strana za uniforme trudila se kroz debatu pokazati kako uvođenjem uniformi među učenicima ne će biti vidljivih razlika i podjela prema statusu. Objasnili su kako takve podjele dovode do ruganja i omalovažavanja pojedinih učenika, a kako tome u školi ne bi trebalo biti mjesta. Nadalje,  kako još jedan razlog za uvođenje uniformi u škole dodali su važnost povećanja zajedništva i privrženosti školi. Pokazali su kako će uniforme imati pozitivan osjećaj na stvaranje tih osjeća ne samo među učenicima već i među roditeljima. Tako će se i učenici i roditelji više uključivati u rad škole što bi trebao biti cilj svakog obrazovnog sustava.

S druge strane, ekipa koja se zalagala da uniforme ne treba uvesti u škole kroz debatu se trudila pokazati okupljenim učenicima kako uvođenjem iste odjeće za sve neće postojati mogućnost za isticanjem individualnosti. Individualnost smatraju važnom jer razlikuje učenika od učenika i potiče na kreativnost i samoaktualizaciju.   Dodatno su naveli kako bi upravo škola trebala biti mjesto gdje će se učenici moći slobodno izraziti jer je škola i odgojna ustanova koja treba poticati učenike na prihvaćanje različitosti. Smatraju da škola nudi sigurnost, zahvaljujući profesorima koji neprekidno rade s učenicima, koja je iznimno bitna kada se govori o izražavanju osobnosti na van.

Publika je zaključila, većinom glasova, kako nisu za uvođenje školskih uniformi. Smatraju da se neće svi osjećati jednako ugodno u njima i da je važno kroz odjeću pokazati tko si  zapravo. Ono što nas veseli je da svi okupljeni u publici uviđaju da postoji problem ruganja koji se treba smanjiti. Žele da je škola sigurno mjesto i žele promijeniti izreku: ”Odijelo čini čovjeka”.

”Škola, inkubator tolerancije” projekt je Hrvatskog debatnog društa, a financiraju ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Cilj projekta je osvijestiti među učenicima da su problemi s kojim se susreći isti neovisno o tome gdje žive i da zajedno mogu utjecati na njihovo rješavanje.