Dana 25.04.2023. održala se deliberacija u Virovitici, u Srednjoj strukovnoj školi Virovitica. U javnoj deliberativnoj raspravi su sudjelovali učenici debatnog kluba Srednje strukovne škole Virovitica i Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici. Tema deliberacije je bila inoviranje stručne prakse, nedostupnost javnog prijevoza i nedostatak sadržaja za mlade. U deliberaciji su sudjelovali učenici obje škole te predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te medija. Predstavnici Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije su se ispričali za nedolazak.

Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva.

U projekt su od rujna 2022. uključene navedene škole te su u protekloj školskoj godinu učenici i učenice obje škole su zajedno s voditeljicama  zajedno s nastavnicama Majom Kasapović i Valentinom Lacković Vidović (a pod paskom mentora Jana Težaka) bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje  učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti.  Na deliberaciji su učenici debatnog kluba imali priliku raspraviti o problemima koji ih muče te predložiti rješenja.

Zahvaljujemo svim okupljenima, a posebno medijima koji su nas popratili, što su sudjelovali i podijelili znanje, informacije i dobru volju za rješavanje uočenih problema u lokalnoj zajednici. Deliberacija u Virovitici bila je deseta učenička deliberacija u projektu. Do kraja školske godine očekujemo još desetak učeničkih deliberacija diljem Hrvatske. Na ovom linku možete pronaći više informacija o samom projektu, ali i o HDD-u.

Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.