📣 Započinjemo sa Solidarnom kampanjom!
 
🔸 Svaki će mjesec naše Dora i Marta pisati kratke tekstove o ranjivim skupinama mladih kako bismo podigli svijest mladih o ranjivim skupinama. Ovaj mjesec pišemo o maloljetnim majkama uz #odbacistigmu
 
➡ Maloljetnička trudnoća je globalni fenomen koji raste iz godine u godinu. Maloljetne majke su društvena skupina koja se svakodnevno susreće s mnogobrojnim problemima, onim tinejdžerskim, koji nisu tako bezazleni te brojnim emocionalnim, fizičkim i psihičkim promjenama koje prate trudnoću i majčinstvo. Kao šlag na tortu, ove hrabre lavice susreću se s brojnim stereotipima i etiketama te su na taj način problematizirane zbog puta na kojem su se našle.
 
➡ Sve to doprinosi stresu, zdravstvenim razlikama, sramoti i izolaciji od društva. Procjenjuje se da oko 13% žena dobije postporođajnu depresiju, dok je kod majki adolescentica dokazan tri puta veći rizik za postporođajnu depresiju od starijih majki. Kako bi im bilo lakše, važno je pružiti im podršku za majčinstvo, ali i podršku za suočavanje s problemima koji su tipični za tu ranjivu dob.
 
➡ Kod maloljetnih je majki čest slučaj da ne znaju gdje i kako potražiti pomoć ili ih osjećaj straha i srama sputavaju u tome. Uzevši to u obzir, potrebno ih je ohrabrivati da se obrate za pomoć vezano uz sve životne prepreke koje im stoje na putu
Neki od najznačajnijih svjetskih programa i projekata koji se bave maloljetničkom trudnoćom su američki prevencijski program “Teen Pregnancy Prevention Program” te “The Nurse-Family Partnership programme”.
 
ℹ Što se tiče RH, najznačajniji je utjecaj Udruge “Korak po Korak” koja u sklopu programa “Mama je mama” provodi projekte “Savjetovalište MAMA je MAMA” te web portal maloljetni-roditelji.net. Maloljetne majke bez roditeljske i/ili partnerske podrške smještaj mogu potražiti na “Majčinskom odjelu” Dječjeg doma Zagreb, u dječjim domovima u Lovranu i Osijeku te u Kući ljubavi Savica, Caritasa zagrebačke nadbiskupije. Svi navedeni programi namijenjeni su pružanju potpore, smanjenje ranjivosti maloljetnih trudnica i roditelja, te njihovo osnaživanje za preuzimanje roditeljske uloge.
 
🔛 Projekt “𝗦𝗼𝗹𝗶𝗱𝗮𝗿𝗻𝗲 𝘀𝗽𝗶𝗸𝗮𝗼𝗻𝗶𝗰𝗲” provodi grupa mladih (žena), uz financijsku podršku Agencija za mobilnost i programe Europske unije kroz program #EuropeanSolidarityCorps. Projekt provodimo u sklopu našeg programa #Zajedno.