Učenička deliberacija je održana  23. studenog 2022. s početkom u 11:30 u Tehničkoj školi Kutina te je na njoj sudjelovalo tridesetak učenika iz škole i debatnog kluba koji djeluje unutar škole, predstavnika zainteresirane stručne javnosti i donositelja odluka (predstavnici Grada Kutine i ravnatelj škole).

Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva.

U projekt je od rujna 2021. uključena Tehnička škola Kutina, a ovo nam je prva učenička deliberacija u Sisačko – moslavačkoj županiji. U protekloj školskoj godinu učenici i učenice debatnog kluba su zajedno s voditeljicom  Gordanom Rešicki Degoricija i voditeljim Ivicom Loinom bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje  učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti.  Na deliberaciji su učenici debatnog kluba imali priliku raspraviti o problemima koji ih muče te predložiti rješenja.

Učenici su u svojoj zajednici locirali mnoge izazove s kojima se mladi susreću ali zajednički su se odlučili na četiri područja u kojima bi se uvijeti trebali popraviti kako bi zadovoljstvo mladih bilo veće: zdravlje mladih, slobodno vrijeme mladih, sportsko – rekreacijske aktivnosti i sudjelovanje mladih. Glasovanjem na kraju deliberacije odlučeno je da je zdravlje mladih primarno područje s kojim bi se donositelji odluka trebali baviti – na razini škole i na razini Grada i to kroz sljedeća rješenja: izgradnja dodatnih WC-a u Tehničkoj školi, pokretanje kantine u Tehničkoj školi koja bi nudila i zdravije opcije te osiguravanje usluga psihologa za podršku mladima.

Deliberaciji su se odazvali gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić i zamjenica pročelnika za društvene djelatnosti Kornelija Marošević te pokazali interes i podršku učeničkim prijedlozima i dali im povratnu informaciju o tome što Grad može učiniti. Također su učenike i učenice pozvali da se aktiviraju kroz Savjet mladih Grada Kutine. Osim predstavnika Grada, deliberaciji je nazočio i ravnatelj Tehničke škole Kutina, Ante Dževlan i poslušao prijedloge vezane uz kantinu u Tehničkoj školi Kutina te objasnio što se po tom pitanju može učiniti. Poteglo se i pitanje novih slavina u ženskim WC-ima na što je ravnatelj odgovorio da se to lako može popraviti sad kad zna da postoji problem. Počinjemo s malim koracima, pa sve do većih promjena.

Deliberaciji se odazvala i predstavnica Foto-video kluba Kutina te najavila da će se i udruge rado uključiti u podršku učenicima.

Zahvaljujemo svim okupljenima što su sudjelovali i podijelili znanje, informacije i dobru volju za rješavanje uočenih problema u lokalnoj zajednici. Deliberacija u Kutini bila je osma deliberacija dosad  to posljednja ove godine. Do kraja školsko godine očekujemo još petnaestak učeničkih deliberacija diljem Hrvatske. Na ovom linku možete pronaći više informacija o samom projektu, ali i o HDD-u.

Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.