Svi znamo da su glavna riječ, donošenje odluka i mišljenje uloga političara i osoba na rukovodećim pozicijama. No, jeste li se ikad pitali što mladi misle o situaciji u Hrvatskoj i njihovom položaju u društvu ? Odlučili smo ih pitati.

Za početak, tko su uopće mladi? Mladi su osobe između 15 i 30 godina koje se kategoriziraju po različitim interesima, spolu, dobi i slično. Mladi su zadovoljni besplatnim obrazovanjem, velikim brojem udruga koje pomazu mladima u želji za promjenama i prilikama da sudjeluju u razmjenama mladih. Također, zadovoljni su time što udruge organiziraju razna kulturna događanja, koncerte, te visokim nivoom sportskih aktivnosti.

Mladima, međutim nedostaje prilika za rad, trebaju više motivacije, a smatraju da bi se obrazovanje koje jest besplatno, trebalo unaprijediti. Traže i bolju prometnu povezanost. Mladi smatraju da bi svoju zajednicu mogli poboljšati sudjelovanjem u lokalnim udrugama, sviješću o vlastitim pravima, grupiranjem i dogovaranjem o donošenju promjena i organiziranju prosvjeda.

Što se tiče mentalnog zdravlja, mišljenje je podjeljeno, no prevladava nezadovoljstvo. Smatraju da i njihove obaveze utječu na ukupno raspolozenje, ali s većom pristupačnosću psihološkog savjetovanja bi poboljšali ukupno stanje. Također, nuzno je pratiti trendove u poboljšanju mentalnog zdravlja u svijetu.

Nažalost, mladi se osjećaju da se njihov glas uglavnom ne čuje dovoljno, no također vidljiva je prilika da se sudjelovanjem u većim udrugama taj glas moze čuti bolje. Smatraju da se složnošću mladih poboljšava njihova snaga i utjecajnost. Uz ohrabrivanje da sudjeluju u udrugama, mladi jedni drugima poručuju da se „trgnu“, da se ne boje izaći pred javnost i izraziti svoje mišljenje i stajalište.

Tekst je nastao kao jedna od aktivnosti tijekom treninga Aktivno sudjelovanje mladih u sklopu projekta  RasPRAVA. Autori teksta su Anamaria, Borna, Ivan i Mihael, a svojim su mišljenjima i stavovima doprinijeli svi sudionici i sudionice treninga.

Trening je dio projekta „RasPRAVA“ koji je financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+, a provodi ga Hrvatsko debatno društvo s partnerskim organizacijama Udrugom mladih Ilok “Volja”, Udrugom IKS, Udrugom ZUM, Info zonom i Mrežom mladih Hrvatske. Provodimo ga u sklopu programa #Zajedno.