Učenička deliberacija u Karlovcu

Učenička deliberacija u Karlovcu
Loading Events
  • This event has passed.

Posljednju ćemo učeničku deliberaciju u lipnju održati u Karlovcu. Deliberaciju provodimo u sklopu projekta  “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka“. Učenička deliberacija održat će se u utorak  21. lipnja 2022. s početkom u 11:30 u Gimnaziji Karlovac.

Deliberacija (oblik javne rasprave) trajala bi oko 90 minuta, a na njoj bi učenici i učenice predstavili problem koji su prepoznali u zajednici, prijedlog promjene te bi ga donositelji odluka kao i svi okupljeni komentirali. Uloga predstavnika/ce donositelja odluka bila bi sudjelovanje na deliberaciji te davanje povratne informacije na prijedloge te ukoliko je moguće i podržati te prijedloge. Nakon deliberacije će se organizirati i kratka zakuska. Sadržaji koje smo obrađivali u sklopu projekta bili su prvenstveno usmjereni na prepoznavanje izazova i problema u lokalnoj zajednici te osmišljavanje prijedloga rješenja za prepoznate probleme. Ideja cijelog procesa bila  je da učenici osmisle i kreiraju prijedlog promjene u svojoj zajednici kojeg će predstaviti donositeljima odluka putem učeničkih deliberacija.

U projekt su od rujna 2021. uključene tri srednje škole s područja Grada Karlovca (Gimnazija Karlovac, Ekonomsko – turistička škola i Tehnička škola), a ovo je prva učenička deliberacija u Karlovcu od 2 predviđene. U protekloj školskoj godinu učenici i učenice su zajedno s nastavnicima Matejom Kobašlićem i Majom Sokač bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje  učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti.

Projekt provodimo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.

Molimo vas da nam potvrdite dolazak mailom na branimira@hdd.hr.