U sklopu projekta “RasPRAVA” financiranog sredstvima programa Europske unije Erasmus+, održali smo dvodnevno događanje koje je omogućilo mladima u Zagrebu da iznesu svoje prijedloge i raspravljaju o socijalnim pravima mladih u Zagrebu. Dvodnevno događanje je bilo podijeljeno u dvije faze: radionicu pripreme i dijalog s donositeljima odluka. 

Radionica pripreme – 17. listopada 2023.

Prva faza događanja održana je u utorak, 17. listopada 2023. u prostorijama Hostela Bureau od 10:00 do 16:00. Cilj radionice pripreme bio je izraditi prijedloge za donositelje odluka koji se tiču prostora za mlade u Zagrebu. Mladi su se okupili kako bi zajedno razmislili o tome kako osigurati prostore za druženje, učenje i odmor za buduće generacije. Međutim, sudionici su odlučili proširiti svoje ideje i izabrali čak 5 izazova s kojima se maldi Zagreba suočavaju a oni žele čuti povratnu informaciju od 

Dijalog s donositeljima odluka – 18. listopada 2023.

Druga faza događanja održana je dan kasnije, u srijedu, 18. listopada 2023. u prostorijama Nezavisnog sindikata za znanost i obrazovanje od 12:00 do 14:00. Ovdje su mladi imali priliku zajedno s donositeljima odluka razgovarati o socijalnim pravima mladih. Cilj ovog dijaloga bio je stvaranje zajedničkih rješenja za osiguranje boljeg okruženja za mlade u Zagrebu.  Tijekom događanja, razgovaralo se o različitim temama koje se tiču mladih u Zagrebu, uključujući unapređenje kvalitete srednjih škola, biciklističkih staza, informiranje mladih, sadržaja za mlade i javnog prijevoza. Sudionici su raspravljali o problemima i mogućim rješenjima, čuli konkretne povratne informacije predstavnika Grada Zagreba gospodina Petra Latinčića iz Gradskog ureda za obrazovanje, mlade i sport i donijeli zaključke. Hvala mu na podršci.

Očekuje se da će ovi mladi aktivisti ponijeti vrijedne informacije i povratne informacije sa sastanka kako bi se što bolje pripremili za završnu konferenciju koja će se održati 27. Studenog 2023.. Na toj konferenciji će se okupiti svi partneri i predstavnici gradova u kojima se projekt provodi, uključujući Zagreb, Petrinju, Pulu, Ilok i Split. Više informacija o konferenciji bit će dostupno uskoro.

Ovo događanje je odlična prilika za mlade da izraze svoje ideje i doprinesu stvaranju pozitivnih promjena u svojoj zajednici. Uključite se, budite glas mladih i zajedno radimo na boljoj budućnosti!

“Rasprava” je projekt koji se provodi u okviru programa Europske unije Erasmus+ s ciljem poticanja aktivnog sudjelovanja mladih u zajednici te promocije socijalnih prava mladih. Ovo je deveta aktivnost projekta, a prije nje smo proveli niz drugih aktivnosti kako bismo se pripremili za dijalog s donositeljima odluka o socijalnim pravima mladih.

  • Prva aktivnost u sklopu projekta bila je trening za mlade aktiviste o aktivnom sudjelovanju u zajednici. Ovdje su mladi sudionici stekli ključne vještine i znanje o tome kako se angažirati i doprinijeti pozitivnim promjenama u svojoj zajednici.,
  • Nakon toga, provedene su čak pet pripremnih radionica na temu socijalnih prava u pet različitih gradova: Zagrebu, Iloku, Puli, Petrinji i Splitu. Ove radionice bile su prilika za mlade da se bolje upoznaju s pitanjima socijalnih prava i identificiraju probleme koji se tiču njih i njihovih vršnjaka.
  • Nadalje, organizirana su i dva dijaloga s donositeljima odluka. Prvi dijalog održan je u Splitu, a drugi u Petrinji. Ovdje su mladi imali priliku razgovarati s donositeljima odluka o svojim idejama i prijedlozima za poboljšanje socijalnih prava mladih.
  • Deveta aktivnost, bila je dvodnevno događanje u Zagrebu pod nazivom “Zagreb i socijalna prava mladih.” Ova aktivnost je bila prilika za mlade da iznesu svoje ideje i stavove te da zajedno s donositeljima odluka razgovaraju o socijalnim pravima mladih u glavnom gradu Hrvatske.

Sve ove aktivnosti čine integralni dio projekta “Rasprava,” koji se trudi promicati angažman mladih i doprinijeti boljem okruženju za mlade u različitim gradovima. Kroz suradnju s partnerima i dijalogom s donositeljima odluka, mladi su dobili priliku utjecati na promjene i raditi na ostvarivanju bolje budućnosti za sebe i svoje vršnjake.

Projekt “RasPRAVA” se provodi uz financijsku potporu programa Europske unije Erasmus+. Projekt je realiziran u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom te partnerskim organizacijama poput Udruge mladih Ilok “Volja,” Udruge IKS, Udruge ZUM, Info zone i Mreže mladih Hrvatske. Više o projektu možete saznati na ovoj poveznici.