Dana 03.05.2023. održala se deliberacija u Vinkovcima, u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Ivana Domca Vinkovci. U javnoj deliberativnoj raspravi su sudjelovali učenici Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci i Srednje strukovne škole Vinkovci. Osim učenika, u deliberaciji je sudjelovao i pročelnik Ureda župana gospodin Marko Dikonić kao i ravnatelji obje škole, Mato Džalto i Domagoj Bujadinović (kako bi dali konstruktivnu povratnu informaciju učenicima) te zainteresirana javnost i mediji.

Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva.

U projekt su od rujna 2022. uključene Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca i Srednja strukovna škola Vinkovci pod vodstvom Ivane Čorak i Mirne Dovhanj (a pod paskom mentorice Paule Djaković) bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje  učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti.  Na deliberaciji su učenici debatnog kluba imali priliku raspraviti o problemima koji ih muče te predložiti rješenja.

Učenici su prepoznali problem neadekvatnog prilaza školi. „Želimo osigurati učenicima, nastavnicima, ali i drugim građanima pristup školi i školskoj dvorani između Ekonomske škole i ostale tri srednje škole (Strukovna, Drvodjelska i Tehnička). Prilaz školi i školskoj trenutno nije adekvatan te se zbog toga  stvaraju novi problemi (ozljeđivanje učenika, kašnjenje u školu i narušena kvaliteta nastave, prljanje škole i školske dvorane, nemogućnost pristupa osobama s invaliditetom).

Postoje rješenja koja mogu poboljšati kvalitetu pristupne staze do škole, a najbolje rješenje je asfaltiranje staze. Osim što će to poboljšati sigurnost i pristupnost, asfaltiranje staze je dugoročno, ali i relativno jeftino i brzo rješenje.

Zahvaljujemo svim okupljenima, a posebno predstavniku Ureda župana gospodinu Marku Dikoniću i ravnateljima obje škole koji su učenicima dali kontruktivnu povratnu informaciju te medijima koji su nas popratili, što su sudjelovali i podijelili znanje, informacije i dobru volju za rješavanje uočenih problema u lokalnoj zajednici. Pozitivni smo da će do zajedničkog zadovoljavajućeg rješenja i doći. Deliberacija u Vinkovcima bila je četrnaesta učenička deliberacija u projektu. Do kraja školske godine očekujemo još šest-sedam učeničkih deliberacija diljem Hrvatske. Na ovom linku možete pronaći više informacija o samom projektu, ali i o HDD-u.

Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.