Prijave za timekeepere na Svjetskom debatnom prvenstvu

Prijave za timekeepere na Svjetskom debatnom prvenstvu

Svjetsko debatno prvenstvo (World Schools Debating Championship – WSDC) se i ove godine održava u online varijanti. Uz svima poznata ograničenja debatiranja preko Zooma, to ipak otvara i neke zanimljive mogućnosti.

Budući da je organizator ovogodišnjeg prvenstva IDEA (International Debate Education Association), međunarodna mreža debatnih organizacija koje smo član, prijave za timekeepere otvorene su i za učenike iz Hrvatske. Timekeeperi su osobe koje za vrijeme debatne runde mjere i pokazuju vrijeme govornicima. Kako je sudjelovanje za promatrače na Svjetskom prvenstvu u normalnim okolnostima nenormalno skupo, a snima se i objavljuje mali broj debata, ovo je izvrsna prilika za poslušati neke od najboljih srednjoškolskih debatanata na svijetu i proučiti različite stilove debatiranja. Prijaviti se mogu zainteresirani školarci i studenti, a prijave će biti otvorene do 30. srpnja.

U preliminarnoj fazi turnira, koja se odvija u dvije divizije zbog širokog raspona vremenskih zona iz kojih dolaze sudionici, očekuje nas ukupno čak 16 debatnih rundi. Preliminarne runde održat će se 8., 9., te 11. i 12. kolovoza. Teze za po 4 pripremljene runde u obje divizije već su poznate:

Round 1: This House believes that the Quadrilateral Security Dialogue should initiate the creation of a regional defense pact (similar to the North Atlantic Treaty Organisation) in the Asia Pacific Region.

Round 3: This House would create a global carbon market.

Round 5: This House would implement fairness doctrines on broadcast news media with significant audience reach.

Round 7: This House prefers a world in which postcolonial African states had prioritised achieving economic and land reparations (e.g.: active land redistribution, quotas, cash transfer programmes) over enshrining civil and political rights (e.g.: rights to protest, vote, free speech, form associations, etc.).

Osim toga, sudionike očekuje još 8 različitih impromptu teza koje će saznati 60 minuta prije debate, po 4 u svakoj diviziji.

Novosti o Prvenstvu možete pratiti na IDEA-inoj web stranici i Facebook stranici događaja.

2022-07-21T12:20:10+00:00