Deliberacija u Tirani – Obrazovanje u fokusu

Dana 18. travnja 2024. godine održana je deliberacija u gradu Tirani na temu kvalitete obrazovanja mladih. Deliberacija je okupila učenike 5 srednjih škola s područja Tirane te predstavnike civilnog društva i odjela za obrazovanje Grada Tirane.

Učenici debatnih klubova predstavili su rezultate istraživanja, analizu dionika te analizu te prijedlog potencijalnog rješenja s razradom budžeta koji su izrađivali kroz rad debatnog kluba. Svi su debatni kao glavni problem odabrali kvalitetu obrazovanja (ili u svojoj školi ili i na nacionalnoj razini) te su svojim prijedlozima željeli unaprijediti nastavni proces, modernizirati tehnike učenja i poučavanja te uvesti više digitalnih alata u nastavu. Jedan debatni klub je bio usmjeren i na osiguravanje učeničkog kutka u školi u formi dnevnog boravka i prostora namijenjenog za učenje, dok je jedan debatni klub odlučio problematizirati sustav bodovanja na maturi.

Posebno smo bili impresionirani učeničkim prezentacijama i razinom vještina predstavljanja i argumentiranja koje su učenici debatnog kluba pokazali. Sposobnost učinkovite komunikacije svojih ideja i angažiranja publike pokazala je koliko su učenici bili predani procesu i pripremljeni.

Također, želimo izraziti našu iskrenu zahvalnost profesorima koji su mentorirali učenike na stalnoj podršci i trudu da učenicima priuštite što više prilika za učenje.

U zaključku deliberacije, dogovoreno je da će učenici svoje prijedloge zajedno s razradom budžeta poslati Gradu Tirani kako bi prijedloge i podržali. Partnerske organizacije će svakako pratiti provedbu i ostvarenje učeničkih prijedloga.

Glavni cilj projekta bio je razviti demokratske kompetencije i građansku svijest kod mladih i uključiti ih u participativne modele donošenja odluka. Nadamo se da su mladi kroz sudjelovanje u projektu kroz praktično iskustvo građanskog djelovanja razvili demokratsku svijest, interkulturnu komunikaciju, kompetencije i interes za građansko djelovanje, dobro upravljanje i doprinos pozitivnim društvenim promjenama čime te izgradili naviku demokratskog sudjelovanja.

Projekt provodimo u partnerstvu s Junior Achievement Albania uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova u sklopu programa #Zajedno.

Osnaživanje nastavnika kroz online trening za provedbu debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja DEEP

Oduševljeni smo što možemo podijeliti uspjeh i spoznaje našeg

By |5 listopada, 2023|Categories: DEEP, HDD i društvo, Program Zajedno|Komentari isključeni za Osnaživanje nastavnika kroz online trening za provedbu debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja DEEP
2024-04-24T12:39:30+02:00
Go to Top