Od 3. listopada do 6. listopada 2023. godine naša je partnerska organizacija Junior Achievement of Albania bila domaćin dinamičnog i angažiranog seminara za nastavnike srednjih škola koji žele implementirati debatni model građanskog odgoja i obrazovanja u sklopu DEEP projekta. Seminar se održao u Tirani, Albanija sa ciljem da osnaži nastavnike s alatima i znanjem kako bi potaknuli kritičko razmišljanje i aktivno građanstvo kod svojih učenika, a treneri su bili naši Darija i Jan.

A kako je izgledao taj seminar? Započeli smo uvodom koji je omogućio sudionicima da se međusobno upoznaju te promiču suradnju i postavili temelje za međuvršnjačko učenje. Nastavili smo s različitim debatnim vježbama koje koristimo u radu debatnih klubova kako bi sudionicima omogućili upoznavanje s dodatnim sadržajem vezanim uz debatu i vođenje debatnih klubova. Drugi nam je dan seminara prošao u znaku deliberacije i planiranja rada debatnog kluba te su nastavnice usvojile strategije kako održavati aktivno sudjelovanje učenika u debatnom klubu i deliberacijama. Stvaranje strukturiranog radnog plana za debatni klub ključno je za uspješno uključivanje učenika u daljnje aktivnosti i tijekom ovog seminara nastavnice su imale priliku razviti jasan plan za svoj debatni klub, pokrivajući područja poput rasporeda sastanaka, resursa i ciljeva. Treći dan nam je bio u znaku prijenosa primjera dobrih praksi koje smo stekli kroz projekt Demokratsko procijepljenje u kojem smo razvili i pilotirali debatni model građanskog odgoja i obrazovanja. Ovdje smo uključili gostujuće predavačice, motivirane nastavnice iz Hrvatske, koje su podijelile svoja iskustva u implementaciji debatnog modela u svojim školama. Posljednji su dan nastavnice imale priliku sudjelovati  u simulaciji deliberacije, primjenjujući svoje novo stečeno znanje. Ovo iskustvo učenja omogućilo će sudionicima da dobiju uvid u to što mogu očekivati tijekom deliberativne aktivnosti u Tirani koja nas očekuje iduće godine.

Nadamo se da je ovaj seminar bio transformacijsko iskustvo za nastavnice srednjih škola u Albaniji i da će novostečeno znanje prenositi svojim učenicima. S dobro strukturiranim programom koji uključuje teoriju, praksu i uvide iskusnih edukatora, sudionice su stekle čvrste temelje za unaprjeđenje građanskog obrazovanja u svojim školama. Kombinacija ekspertize naših organizacija, zajedno s praktičnim fokusom na implementaciju debatnog modela, osigurava da će ovaj seminar potaknuti novu generaciju informiranih i angažiranih građana.

Projekt provodimo u partnerstvu s Junior Achievement Albania uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova u sklopu programa #Zajedno.