Bivši debatant? Javi nam se!
Kroz programe HDDa prošle su tisuće korisnika. Alumni orgnaizacija HDDa okuplja sve bivše debatante i debatantice koji dijeljenjem svog iskustva žele potaknuti nove generacije da se uključe u debatu!
Bivši debatant? Javi nam se!

Naši alumni

Katarina Prnajić
Katarina PrnajićStručnjakinja za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma, Manager PWC Hrvatska, Ekonomistica

U srednoškolskim danima debata je za mene bila izazovna izvanškolska aktivnost na kojoj sam upoznavala novo društvo, gdje sam se mogla slobodno izražavati i debatirati s onima koji su raspravu održavali na jednoj kvalitetnijoj razini. Nisam ni slutila da će mi vještine (prije svega prezentacijske) koje sam stjecala za vrijeme bavljenja debatom za desetak godina biti važan temelj za daljnje uspjehe.

Danas sam manager u PwC-u, multinacionalnoj i uspješnoj firmi, u timu koji se bavi sprječavanjem financijskog kriminala, a moja je specijalizacija I strast sprječavanje pranja novca I financiranja terorizma.

Iz debatnog svijeta ponijela sam hrabrost istupiti i izraziti svoje mišljenje, analitičnost i ustrajnost pri traženje dokaza ili drugih načina na koji se problem mogu rješavati, a učestalim turnirima oslobodila sam se svakog straha od javnog govora. I danas koristim neke debatne metode, a zbog iskustva u debati moji su sugovornici imali određenu vrstu poštovanja prema meni, zbog čega i danas smatram da je to iskustvo i okruženje u kojem sam imala priliku za rani coach-ing i usmjeravanje u ključnim godinama bilo dragocjeno za moje poslovne uspjehe ali i za moj osobni razvoj.

Karlo Ressler
Karlo Resslerpotpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke, savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, pravnik i znanstvenik (HDZ/EPP)

Drago mi je da sam se za vrijeme gimnazije i pravnog studija imao priliku baviti debatom i debatirati na brojnim natjecanjima. Debatom se na zabavan i natjecateljski način uči sustavno organizirati misli, konstruktivno raspravljati i sučeljavati različite argumente.

Osim toga, to je najbolji način upoznavanja s kontroverznim društvenim temama, kao i pametnim i aktivnim vršnjacima. Pravila argumentacije koristila su mi kasnije i u znanstvenom radu, pravnim analizama i javnom nastupu.

Marko Biočina
Marko BiočinaNovinar i komentator, Globus, Jutarnji List

Danas kad su svima puna usta važnosti  kritičkog razmišljanja, možda je dobro podsjetiti da kritički razmišljati nije isto što i kritizirati. S potonjim ćete se susresti od ranog djetinjstva, s drugim vjerojatno tek kad vas prvi put dopadne da u debati zastupate negaciju teze s kojom se slažete.

Debatom sam se bavio kratko – tri, četiri godine za vrijeme srednje škole – no ako sam jedno naučio u tom razdoblju, onda je to pouka da se ono što je utvrđeno bez dokaza, bez dokaza može i pobiti. Za dobrog novinara to je važna lekcija. Za samosvjesnog čovjeka neprocjenjiva.