Vraćamo se sa Solidarnom kampanjom! Kao i dosad, svaki će mjesec naše Marta i Dora pisati kratke tekstove o temama vezanim uz mentalno zdravlje mladih kako bismo podigli svijest mladih o važnosti brige za mentalno zdravlje, ali i kako potražiti pomoć. Kampanju i dalje prati #odbacistigmu.

Mentalno zdravlje sastavni je dio života svakog pojedinca. Iako je danas vrlo popularna tema, dobro mentalno zdravlje još uvijek je zanemaren fenomen od strane nekolicine ljudi. Zdravlje onog u nama obuhvaća sve aspekte našeg života koji su povezani s našim emocijama, ponašanjem i mislima. Sva tri aspekta međusobno su povezana, a dobro mentalno zdravlje odražava sklad upravo te tri kategorije.

U užurbanom svijetu kojem živimo, punom pritiska da budemo jaki, savršeni i “normalni”, važno je naglasiti kako dobro mentalno zdravlje ne znači nemati neugodne emocije, ne pokazivati ih i kriti. Upravo suprotno – osoba dobrog mentalnog zdravlja prihvaća sve svoje emocije te se koristeći vlastite vještine, sposobnosti i općenito resurse na adekvatan način nosi s njima. 

Unatoč senzibilizaciji društva o mentalnom zdravlju unazad nekoliko godina, stigmatizacija osoba s teškoćama mentalnog zdravlja i dalje je prisutna. Nedostatak znanja o mentalnom zdravlju i teškoćama mentalnog zdravlja jest temelj stigmatizacije te iz njega proizlaze i predrasude te diskriminacija osoba s teškoćama mentalnog zdravlja.

Osobe s teškoćama mentalnog zdravlja nerijetko se nazivaju slabićima, luđacima i pretjerano osjetljivim osobama. Takve predrasude, koje su uglavnom netočne generalizacije cijele skupine te diskriminacija, odnosno nepravedno postupanje ili agresivno ponašanje prema osobama s teškoćama mentalnog zdravlja, dovode do još nepovoljnijeg položaja tih osoba. Neki od negativnih učinaka stigmatizacije su zatvaranje u sebe, odbijanje traženja pomoći, pogoršanje postojećih simptoma, nedostatak samopouzdanja, povlačenje od društva itd.

Prvi korak u stvaranju pozitivnijeg pogleda društva na mentalno zdravlje odnosi se na educiranje javnosti, donositelja odluka i pružatelja usluga o pojmu mentalnog zdravlja te njegovim teškoćama. Uz to potrebno je podići svijest o jednakoj važnosti mentalnog i fizičkog zdravlja te pojačati zdravstvenu pismenost u području mentalnog zdravlja kako bi se osobama s teškoćama mentalnog zdravlja osigurala adekvatna pomoć.

🔛 Projekt „Solidarne o mentalnom zdravlju“ provodi grupa mladih (žena), uz financijsku podršku Agencije za mobilnost i programe Europske unije kroz program #EuropeanSolidarityCorps. Projekt provodimo u sklopu našeg programa #Zajedno.

Izvor teksta: Dora Borković i Marta Jambrek