Poziv na prijavu na Trening za provedbu debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja i deliberacije

Poziv na prijavu na Trening za provedbu debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja i deliberacije

Hrvatsko debatno društvo (HDD) vas poziva da se prijavite na sveobuhvatan trening za provedbu debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja koji će se provoditi u 3 modula. Trening je namijenjen nastavnicima srednjih škola i edukatorima neformalnog obrazovanja u području rada s mladima u Vukovarsko – Srijemskoj, Brodsko – Posavskoj, Sisačko –Moslavačkoj, Karlovačkoj i Šibensko – Kninskoj županiji i Gradu Zagrebu.

Prijaviti se možete klikom na ovaj link najkasnije do 12. studenog 2021.
Kontakt mail (za sva dodatna pitanja): branimira@hdd.hr

 • Trening se sastoji od dva modula od 12 sati koji se održavaju online u razmacima od 2 mjeseca (u periodu od studenog 2021. do siječnja 2022. ), kao i završni zajednički modul od 6 dana koji okuplja sve sudionike (ljeto 2022.)
 • Po online modulima je predviđeno 4 (četiri) online susreta u trajanju od po 3 (tri) sata ili prema dogovoru sa sudionicima.
 • Moduli su podijeljeni u metodološke i sadržajne komponente.
 • Treninzi se temelje na neformalnom obrazovanju kao dominantnom procesu i bit će snimani kako bi ih kasnije uključili u online edukacije.
 • Izvoditelji treninga će biti 2 kvalificirana trenera HDD-a.
 • Sudionici će za svoje sudjelovanje dobiti potvrdu o sudjelovanju.
 • Postoji mogućnost organizacije treninga uživo.

Cilj treninga je osnažiti sudionike za provedbu debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja, a time i omogućiti mladima da sudjeluju u rješavanju problema na koje svaki dan nailaze u svojim zajednicama i kroz taj proces pokazati što znači život u demokraciji i što sve treba znati za uspješno funkcioniranje građanskog društva.

Sudionici će u školskoj godini 2021./2022. započeti s radom debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja (DMGOO) u svojim zajednicama. Sam DMGOO uključuje okupljanje učenika škole u debatne klubove u kojima raspravljaju o ključnim temama povezanim uz demokratsku kulturu, građansku svijest, interkulturni dijalog, prihvaćanje i uvažavanje drugačijeg te građanski angažman.

Svaki školski tjedan održava se sastanak u trajanju od dva školska sata (ili po potrebi). Grupa od 6 trenera HDD-a pružat će online i uživo mentoriranje i potporu educiranim nastavnicima kako bi osigurali kvalitetu i pomogli održavanju aktivnosti. Planirano je da svaku školu i zajednicu u kojoj je u sklopu projekta započela provedba DMGOO-a treneri HDD-a posjete jednom kvartalno kako bi pružili potporu izvoditeljima na terenu. Svaki će izvoditelj istovremeno moći neometano komunicirati s trenerima putem online servisa ZOOM.

HDD svake godine u kolovozu održava debatni kamp: Ljetnu školu demokracije. Radi se o šestodnevnoj edukaciji namijenjenoj učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima i nenastavnom osoblju, kao i studentima koji žele postati voditelji debatnih klubova.

Kroz sudjelovanje u ovom treningu, najaktivniji sudionici će imati priliku prijaviti se na subvencioniranje dijela troškova sudjelovanja na Ljetnoj školi demokracije za sebe i svoje učenike.

 • Sudionici će razviti svoja znanja i sposobnosti iz područja vršnjačkog učenja, facilitiranja učenja, moderiranja grupe, upravljanja procesom učenja, razvijanja kritičkog razmišljanja, razvijanja tolerancije i interkulturnog dijaloga,

 • Sudionici će se upoznati s osnovama društveno-humanističke filozofije,

 • Sudionici će se upoznati s pravilima debate te pravilima deliberacije,

 • Sudionici će biti osnaženi za provedbu debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja.

Trening se provodi u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje” koji Hrvatsko debatno društvo provodi u partnerstvu s Udrugom gradova RH, Udrugom hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i Fondacijom Fundatum. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.

2022-12-08T13:45:49+00:00