U petak, 14. lipnja 2024. godine u prostoru DKC Šesnaestica u Ozaljskoj 16, održali smo završnu aktivnosti projekta Solidarno o mentalnom zdravlju – panel na temu Izazovi očuvanja mentalnog zdravlja.

Na panelu smo ugostili relevantne osobe čiji su rad i djelovanje usko povezani s temom mentalnog zdravlja mladih:

  • Duje Kovačević – novinar, aktivist i stručnjak za odnose s javnošću koji aktivističkim djelovanjem putem podcasta “Dvadeset sedan” govori o temama poput seksualnosti, političke korektnosti, društvenih izazova te aktivne participacije mladih u društvenim promjenama.
  • Maja Krištafor – aktivistkinja, poduzetnica i edukatorica u području inkluzivnosti na radnom mjestu koja se, potaknuta vlastitim iskustvom burnouta, bavi temama mentalnog zdravlja mladih kroz vlastiti višestruko nagrađivani projekt “Sve će biti dobro” i kroz koordinaciju peer-to-peer grupa podrške za mlade LGBTIQ+ osobe u sklopu Udruge Za-Pravo.
  • Marcela Milković – psihologinja i edukantica gestalt terapije s dugogodišnjim iskustvom rada s djecom, mladima i roditeljima. Završila je edukaciju za provođenje psiholoških kriznih intervencija. Trenutno radi u udruzi Hrabri telefon, gdje pruža psihološka savjetovanja maloljetnim žrtvama kaznenih djela 

Pod vodstvom moderatorice Lare Subotičanec, gosti su sudjelovali u raspravi o sljedećim temama:

  • podaci istraživanja o sve većoj prisutnosti problema mentalnog zdravlja mladih,
  • specifičnosti mladih kao populacije,
  • utjecaj digitalne tehnologije i društvenih mreža na mentalno zdravlje mladih,
  • čimbenici koji doprinose lošijoj situaciji mentalnog zdravlja mladih u našem društvu,
  • pozitivne i negativne strane dostupne pomoći mladima kod nas,
  • trend samodijagnosticiranja kod mladih,
  • prednosti i nedostaci našeg sustava u pružanju usluga za pomoć i podršku mladima u području mentalnog zdravlja (što može bolje i postoje li neke pozitivne promjene u zadnje vrijeme). 

Nakon diskusije u kojoj su sudjelovali i posjetitelji panela, uslijedila je interaktivna radionica o mentalnoj higijeni. Sudionici su dobili zadatak da na post-it papiriće napišu nekoliko načina na koji brinu o dobrobiti vlastitog mentalnog zdravlja. Nakon toga voditeljice radionice su pročitale odgovore sudionika te ih prokomentirale.

Sudionicima su također ponuđeni kontakti mjesta na kojima mogu potražiti pomoć, u obliku PowerPoint prezentacije.

Za sam kraj, panelisti i sudionici su se počastili zakuskom.

Projekt „Solidarno o mentalnom zdravlju“ provodi grupa mladih (žena), uz financijsku podršku Agencije za mobilnost i programe Europske unije kroz program #EuropeanSolidarityCorps. Projekt provodimo u sklopu našeg programa #Zajedno.