Treća u nizu spikaonica u sklopu projekta “New voices, new choices” bavila se temom spuštanja dobne granice za glasanje na izborima na 16 godina.

Panelisti su na spikaonici pričali o zastupljenosti potreba mladih u politici, kapacitetu mladih da sudjeluju na izborima, ulozi formalnog obrazovanja u pripremi mladih na glasanje, kriteriju informiranosti za dobivanje prava glasa te sadašnjim pravima i dužnostima mladih. Panelisti su Josipa Dika iz GONG-a, Josip Miličević iz Mreže Mladih Hrvatske, Jan Težak voditelj debatnog kluba V.gimnazije te student Bruno Sardelić. Svi panelisti su aktivni u radu s mladima ili su nedavno bili dio ciljane skupine o kojoj raspravljamo.

Kroz spikaonicu raspravljalo se o zastupljenosti potreba mladih. Panelisti su uočili kako specifične potrebe mladih danas nisu zastupljena, ali da su interesi mladih često usklađeni s potrebama ostalih građana. Raspravljalo se o kapacitetu šesnaestogodišnjaka i sedamnaestogodišnjaka da sudjeluju na izborima. Panelisti su istaknuli dva glavna načina osposobljavanja mladih: formalno obrazovanje kroz predmet politika i gospodarstvo te građanski odgoj s naglaskom na kritičko razmišljanje i digitalnu pismenost. Raspravljalo se i o opravdanosti kriterija informiranosti kao uvjetom za sudjelovanje na izborima. Iako je informiranost pozitivna karakteristika koju treba aktivno poticat, dio panelista smatra da ona ne bi trebala biti razlog za ograničavanje prava glasa na izborima s obzirom na to da ne postoji za ostale građane. Raspravljalo se i o dužnostima i pravima koje mladi danas imaju – pravo na radni odnos, sklapanje braka te kaznene odgovornosti, odnosno jesu li mladi danas dovoljno odgovorni da im se omogući glasanje na izborima.  

U konačnici, rasprava služi mladima kako bi uvidjeli zašto je baš njihov glas važan te zašto ga iskoristiti. Ujedno, rasprava daje direktan odgovor vlasti kako popraviti nisku razinu političke aktivnosti uz hrabre poruke mladim glasačima da izađu na izbore.

Cijelu spikaonicu možete pronaći ovdje.

Ostale spikaonice možete pronaći ovdje.

🔛 Projekt “New voices, new choices” provodimo  u suradnji s Mrežom mladih Hrvatske uz financijsku potporu Europske unije i podršku Europskog parlamenta, u sklopu programa #Zajedno. Cilj projekta je osnažiti mlade glasače kroz rasprave o temama koje se tiču izbora za Europski parlament 2024. godine.

Izvor teksta: Leo Barišić