Završnom smo konferencijom „Debatom i deliberacijom do promjena u zajednici“ ispratili projekt „Demokratsko procijepljenje“ čiji je cilj bio pospješiti građanski odgoj i obrazovanje maldih kroz debatu i primjenu debatnih vještina kroz deliberativni proces. Događaj je okupio raznoliku publiku, uključujući predstavnike obrazovnih institucija, organizacija civilnog društva,  te razne stručnjake iz područja.

Središnji cilj konferencije bio je predstaviti rezultate projekta “Demokratsko procijepljenje” i predstaviti debatni model građanskog odgoja i obrazovanja, ističući njegovu ulogu u poticanju građanskog angažmana i osnaživanja mladih.

Ključni naglasci konferencije bili su:

  • Predstavljanje rezultata projekta “Demokratsko cijepljenje”: Konferencija je započela predstavljanjem rezultata projekta „Demokratsko procijepljenje“. Sudionici su imali priliku upoznati se s ciljevima, metodologijama i utjecajem projekta na promicanje demokratskih vrijednosti i aktivnog sudjelovanja mladih.
  • Debatni model građanskog odgoja i obrazovanja: Jedna od središnjih točaka konferencije bilo je predstavljanje debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja koji smo kroz projekt razvili. Ovaj model pruža inovativan i privlačan pristup osnaživanju mladih kritičkim razmišljanjem, učinkovitom komunikacijom i sposobnošću sudjelovanja u konstruktivnim raspravama kroz sudjelovanje u radu debatnog kluba te vještine aktivnog sudjelovanja u zajednici kroz sudjelovanje u deliberativnom procesu. Sudionici konferencije su stekli sveobuhvatno razumijevanje kako se ovaj model može integrirati u formalne obrazovne sustave i inicijative zajednice.
  • Primjeri dobre prakse: Na konferenciji su prikazane primjeri dobrih prakse razvijene u sklopu projekta – Srednja škola Brač i Gimnazija Vukovar. Ovi praktični primjeri ilustrirali su kako se ovaj model može koristiti za rješavanje različitih društvenih izazova, uključujući pitanja vezana uz sudjelovanje mladih, prava mladih i razvoj zajednice.

Tijekom konferencije predstavili smo i različite načine na koje se sudionici mogu uključiti u naše programe kroz vođenje debatnog kluba, radionice, treninge, projektima i inicijativama za suradnju koje polaznicima omogućuju doprinos razvoju građanskog obrazovanja i promicanju demokratskih vrijednosti.

Posvećenost Hrvatskog debatnog društva osnaživanju pojedinaca alatima potrebnim za konstruktivno uključivanje u demokratske procese doista je vrijedna hvale. Dijeleći svoja iskustva i inovativne prakse, nadahnuli su druge da prihvate raspravu i deliberaciju kao sredstvo za postizanje pozitivnih promjena u svojim zajednicama.

Nadamo se da je program konferencije, koji uključuje rezultate projekta, debatni model građanskog odgoja i obrazovanja, primjere iz prakse i prilike za uključivanje, nadahnuo je i motivirao sudionike da pokreću pozitivne promjene u svojim zajednicama.  Zahvaljujemo svim okupljenima, što su sudjelovali i s nama proslavili završetak projekta i podijelili znanje, informacije i dobru volju za nastavkom suradnje, kao i predstavnicima partnerskih organizacija i Ambasade Kraljevine Norveške na podršci tijekom konferencije.

Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova. Na ovom linku možete pronaći više informacija o samom projektu, ali i o HDD-u.