Možda ste primijetili da ovu školsku godinu za započinjemo u malo drugačijim uvjetima od onih na koje smo navikli. Epidemiološke mjere i Covid-19 apokalipsa ostavili su nas s puno pitanja, puno promjena i puno prilagodbe.

Iako ni sami ne znamo kako će ova školska godina izgledati u cijelosti, uz trenutačne mjere znamo da se debata kao izvannastavna aktivnost do daljnjeg ne može provoditi u školama. U školama je zabranjeno miješanje grupa učenika iz različitih razreda i razrednih odjeljenja, što znači da debatni klubovi koji okupljaju učenike iz gotovo svih razreda i generacija ne mogu nastaviti djelovati kao i obično. Osim toga, ulazak u škole je omogućen samo učenicima i djelatnicima, što znači da naši volonteri u školama ne mogu održavati sastanke. Čak i kad bi sastanci bili dozvoljeni, klubovi čiji su voditelji zaposlenici škola vjerojatno ne bi mogli nastaviti s radom zbog povećanog opsega obaveza koji čeka nastavnike i školsko osoblje.

Obzirom na sve navedeno, pripremili smo niz mjera kako bi omogućili učenicima da se nastave baviti debatom kroz online aktivnosti.

U vrijeme kad je nastava bila obustavljena, od ožujka do kraja svibnja, prilagodili smo naše sadržaje za online izvođenje debate. Kroz 18 debatnih vježbi svim smo debatantima i debatnim voditeljima omogućili da nastave raditi na svojim vještinama. Debatne vježbe možete pronaći ovdje pozivamo vas da ove vježbe provodite u svojim klubovima.

Obzirom na pozitivne reakcije, nastavljamo s kreiranjem materijala, a za to trebamo vašu pomoć. Kako bismo znali što možemo očekivati od vas kao volontera i voditelja debatnih klubova, molimo vas da do 6. rujna u ponoć ispunite kratku anketu. Zanima nas koliko ćete vremena moći izdvojiti za održavanje online sastanaka, tko od vas želi raditi na razvoju online debatnih aktivnosti, ali i prikupiti vaše prijedloge za sadržaj tih aktivnosti. Molimo vas da anketu ispunjavate individualno, a ne po klubovima, kako bi rezultati obuhvatili individualne planove i prijedloge svih volontera. Ako ne vodite klub, a želite suditi debate, održavati radionice ili pomoći u kreiranju online aktivnosti, pod klub samo unesite ”NEMAM” i nastavite upisivati svoje odgovore.

Svi savjeti, prijedlozi i ideje za preživljavanje ovog perioda su dobrodošli. HDD okuplja više od 150 debatnih klubova pa se slobodno fokusirajte na gradove ili regije koje su vama bliske. Svjesni smo da je svaka specifična i učinit ćemo sve što možemo da odgovorimo na specifične potrebe. Ako trenutno nemate ideja, a u budućnosti doživite prosvjetljenje, slobodno se naknadno javite koordinatorici debatnog programa Dariji Jeger na darija.jeger@hdd.hr

Osim kroz rad na online materijalima, HDD će započeti s online radionicama za sve učenike i učenice nevezano za debatne klubove. Svi klubovima slat ćemo informacije o online turnirima te stojimo na raspolaganju svim voditeljima kojima treba potpora pri održavanju online sastanaka.

O županijskim natjecanjima iz školske godine 2019./2020. koje treba nadoknaditi smo već slali obavijesti. Sva natjecanja koja nisu održana se moraju održati u prva tri tjedna listopada. Kojim redom i kako će provedba točno izgledati ne znamo, ali ćemo vas obavijestiti o detaljima čim nam postanu poznati. Teze su ostale iste pa sa svojim nastavljačima možete za sada raditi na tome. Podsjećamo, sudjelovati mogu učenici koji su bili članovi vašeg debatnog kluba čak i ako su trenutno polaznici druge razine obrazovanja. Očekivani termin državnog natjecanja je od 26. do 28. studenog. Sva natjecanja će se održati online, što znači da će škole trebati osigurati određenu infrastrukturu da se provedu ili će učenici debatirati od kuće.

Pred nama je izazovna godina. Vjerojatno nismo ni potpuno svjesni količine prilagodbi i dodatnih napora koje će biti potrebno uložiti da se nastavi održavanje debatnog programa. Znamo da je debatni program jedinstvena pojava unutar hrvatskog školskog sustava i da sudjelovanje u debatnom programu učenicima mnogo znači, što iz subjektivnih, što iz objektivnih razloga. Kao HDD vam možemo obećati da od nas možete očekivati svu moguću potporu, pravovremene informacije i organizaciju aktivnosti koja će umanjiti „teret“ ove krize voditeljima klubova.