U nedjelju 18.11.2018. godine u Gajevoj 2 u Zagrebu otvoren je prvi Centar za mlade grada Zagreba, koji je za zaživio kroz istoimeni projekt. Projekt je inicirala udruga ZAMISLI, a podržan je od strane 30 partnera – institucija i udruga za mlade s vrlo različitih područja djelovanja. Centar za mlade sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a cilj projekta jest zajedničkim snagama programski raditi u korist mladih te u posebnom prostoru, u ugodnom i prijateljskom okruženju, omogućiti potpuno besplatno korištenje vrlo bogatoga sadržaja Centra. Projekt potencira uključivanje i suradnju svih zainteresiranih mladih osoba od 15 do 29 godina koje imaju želju sudjelovati u nekoj od aktivnosti.

Zbog izrazite pristupačnosti Centra na lokaciji u samom centru Grada Zagreba s pogledom na Trg bana Jelačića, mladi se lako mogu uključiti u raznolike aktivnosti koje Centar pruža – učenje stranih jezika kroz jezične škole i konverzacijske tečajeve, jačanje osobnih sposobnosti i stjecanje komunikacijskih, govornih, financijskih i kreativnih vještina na edukativnim radionicama i tribinama, informiranje o mogućnostima zapošljavanja i razvoju karijere, promoviranje zdravoga načina života, društvenog uključivanja mladih i njegovanja mentalnoga zdravlja kroz usluge savjetovališta, razne sportske, glazbene, volonterske i još mnoge druge aktivnosti. Na svečanosti pred pedeset sudionika su govorili Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli i voditeljica projekt, Milan Pavić, pročelnik ureda za šport i mlade Grada Zagreba, Tanja Herceg, predsjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske, Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Marko Pavić, ministar u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Ministar Marko Pavić na otvaranju je naglasio važnost Centra za mlade i istaknuo ga kao hvalevrijednu, odlično osmišljenu inicijativu koja prepoznaje potrebe mladih grada Zagreba i koja će dugoročno značajno pridonijeti stvaranju dobre slike društva.

Promicanjem vrijednosti suradnje, informiranja i aktivnog djelovanja pozitivno se utječe na jednu od najpotrebitijih dobnih skupina. Iz perspektive mlade osobe, novootvoreni Centar predstavlja inovativan način povezivanja ljudi sličnih interesa i daje im priliku da se u ugodnoj atmosferi slobodno izraze i na zanimljive načine jačaju vlastite kompetencije.

Centar poziva sve zainteresirane mlade da se uključe u što većem broju jer će od raznih pogodnosti koje nudi zasigurno profitirati.

Vijest sastavila Klara Borda, članica Ambidekster kluba, Učenica 1. gimnazije