U sklopu projekta Europe Goes Local predstavnica Hrvatskog debatnog društva Branimira Penić posjetila je Vinkovce i Belišće.

Projekt Europe Goes Local provodi se od 2016. godine, a s početkom novog programskog razdoblja (2021.—2027.) otvoreno je novo poglavlje projekta u okviru kojega će se kroz različite aktivnosti svim dionicima rada s mladima na lokalnoj razini omogućiti osnaživanje i umrežavanje kako na europskoj tako i na nacionalnim razinama zemalja partnera na projektu.

Gradovi koji sudjeluju u trećem izdanju nacionalnih aktivnosti prethodno su odabrani na otvorenom pozivu za sudjelovanje EGL projektu: Belišće, Čakovec, Crikvenica, Donja Stubica, Gospić, Koprivnica, Križevci, Opatija, Ploče, Pula-Pola, Šibenik, Slatina, Umag – Umago, Vinkovci, Vrgorac i Zagreb.  U izradi, ali i provedbi planova gradovi će idućih godinu dana imati podršku dodijeljenih mentora – stručnjaka u području radu s mladima te članova nacionalne radne skupine projekta Europe Goes Local. Branimira je dodijeljena mentorica gradovima Belišće i Vinkovci.

Mentorski susret u Vinkovcima

Mentorski je susret u Vinkovcima održan 29. ožujka  i na njemu su sudjelovali predstavnici Grada Vinkovaca – zamjenik gradonačelnika Josip Romić i pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković, predstavnici udruga koje se bave mladima (Mladi Protiv Gladi, Udruga Mladih Grada Vinkovaca i DND Vinkovci) te predsjednik bivšeg saziva Savjeta mladih.

Na sastanku smo predstavili EGL, ali i mogućnosti suradnje i povezivanja unutar lokalne zajednice i izvan.

Željeli smo se pobliže upoznali s ovim projektom, razgovarati o mladima u lokalnoj zajednici i politikama za mlade te razmijeniti iskustava i ideje. Važno je napomenuti kako je osnovni cilj ove priče poboljšati kvalitetu rada s mladima upravo kroz jačanje suradnje između različitih dionika na lokalnoj razini odnosno predstavnika jedinica regionalne i lokalne samouprave te osoba aktivnih u radu s mladima – rekao je Josip Romić. (Vinkulja.hr)

Mentorski susret u Belišću

Mentorski je susret u Belišću održan 23. lipnja i na njemu su sudjelovali predstavnici i predstavnice Grada Belišća – Domagoj Varžić, predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća, Antonija Andrašek Barić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i Lea Kozina, viša stručna suradnica za društvene djelatnosti, Savjeta mladih grada Belišća, Lokalne razvojne agencije Grada Belišća, Centra za kulturu Sigmund Romberg te Društva “Naša djeca” Belišće. Na sastanku smo predstavili EGL, plan djelovanja Grada Belišća, razmijenili smo dobre prakse podršci radu s mladima ali i mogućnosti suradnje i povezivanja unutar lokalne zajednice i izvan. 

Domagoj Varžić osvrnuo se na sad već dugogodišnje uključivanje mladih u javni život istaknuvši kako je prvi gradski program za mlade rađen davno, a da je današnji saziv Savjeta mladih već četvrti po redu. Nadalje je pobrojao niz socijalno-demografskih mjera Grada Belišća – visoku naknadu za novorođenčad, energetsku obnovu vrtića, besplatan vrtić, radni materijal za osnovnu školu, projekt „Zalogaj“ za srednjoškolce, stipendije za sve redovne studente s područja grada Belišća, financiranje i sufinanciranje autobusnog prijevoza srednjoškolcima i studentima, nova POS-ova zgrada za mlade obitelji… Istaknuo je kako je Belišće i Grad prijatelj djece i Europski grad sporta i Europska regija sporta. A kao problem na koji Grad ukazuje nadležnima iznio je da je Belišće jedini grad u Osječko-baranjskoj županiji koji nema srednju školu i da grad neće odustati od inicijative prema nadležnom Ministarstvu da se to promijeni. (Belišće.hr)