Kako biste uspješno riješili Treću debatnu vježbu donosimo vam blog post o tremi.

Gotovo svi se susrećemo s osjećajem treme kad je pred nama javni nastup. Jedno istraživanje u je čak pokazalo da je strah od javnog nastupa drugi najčešći strah kod Amerikanaca, što ga čini češćim od straha od paukova, visine i injekcija. Naravno, nije iznenađujuće da se velik broj debatanata bori s tremom. Naš je hobi u ovom smislu vrlo zahtjevan: trebamo govoriti pred najmanje šest osoba, pri tome druga strana pokušava dokazati da smo u krivu, a sudac još sve to i boduje. Unatoč tome, ukoliko imate problema s tremom postoji metoda i tehnika koje mogu pomoći. U tome vam može pomoći i ovaj članak u kojem će se objasniti što je zapravo trema i kako ju smanjiti.

ŠTO JE TREMA?

Trema je osjećaj straha i tjeskobe koji nastaje kad osoba mora nastupiti pred drugima. Možemo je prepoznati po četiri skupine simptoma:

ZAŠTO TREMA NASTAJE?

Naše tijelo reagira na situacije koje prepoznajemo kao opasne ili teške pokretanjem dijela živčanog sustava koji se zove simpatikus. On ubrzava naše srce, potiče lučenje adrenalina, ubrzava disanje itd. Sve te fiziološke promjene nam pomažu da reagiramo brže i bolje, no u situaciji gdje je simpatikus pretjerano aktiviran, navedene promjene postaju ometajuće. Na temelju toga možemo zaključiti da je kvaliteta naše izvedbe, javni nastup, ispit ili neka druga stresna situacija, najbolja ako je naš simpatikus donekle pobuđen jer tada mislimo brže i fokusirani smo. S druge strane, ako je pobuđen previše ili premalo postižemo lošiji uspjeh jer smo umorni i nezainteresirani ili pretjerano uzbuđeni.

KAKO SMANJITI TREMU?

  1.       ŠTO ČEŠĆE DEBATIRATI 

Ukoliko imate problema s tremom nemojte izbjegavati situacije u kojoj je osjećate, jer će to samo pojačati strah koji osjećate. Svaka nova debata prilika je da vidite da se ništa strašno neće dogoditi i da ćete vjerojatno dobro debatirati unatoč tremi pa će se tako vaš strah smanjiti s vremenom.

  1.       PRIPREMATI SE ŠTO VIŠE 

Trema je često povezana s osjećajem da ne znamo dovoljno ili da nismo dovoljno spremni za debatu. U skladu s tim, jedno od načina da smanjite tremu je da se što više pripremite za debatu: počnite dovoljno rano raditi debatni case, razmislite o napadima i pitanjima koje bi mogla postaviti druga strana, redovito pratite priče u medijima da bi bili spremni za ad hoc debate. 

  1.       USMJERITI SE NA SEBE 

Važno je znati da se većina simptoma treme odvija u vama, stoga nisu toliko vidljivi drugima. Drugi ne znaju da osjećate strah, ne vide kako vam se znoje dlanovi i često ne primijete kako vam se glas trese dok govorite. Ukratko, drugi su uglavnom usmjereni na sebe i pripremu svog govora pa neće primijetiti vašu tremu. Bilo bi dobro da vi učinite isto i usmjerite se na sebe umjesto na njih. Probajte manje razmišljati o tome zašto je sudac zijevao, podcrtao nešto markerom ili zašto se netko u publici nasmijao. Vrlo vjerojatno ti događaji nisu povezani s vama i vašim debatiranjem.

  1.       VJEŽBATI

Lagano aerobno vježbanje prije debate može vam pomoći da se opustite, osobito ako kod vas prevladavaju fiziološki simptomi treme.

  1.       VJEŽBE DISANJA 

Vježbe disanja iznimno su učinkovit način da se borite s tremom, ali i drugim sličnim problemima poput anksioznosti i stresa. One vam pomažu da kroz usmjerenost na disanje smirite fiziološke znakove treme, ali i preusmjerite misli sa straha.

U ovome vam može pomoći niz YouTube videa koji će vas voditi kroz vježbu disanja ili aplikacije poput Hedaspace-a. Primjer: https://www.youtube.com/watch?v=cEqZthCaMpo

Svakako probajte!