O RADIKALIZMU I DEMOKRACIJI

O RADIKALIZMU I DEMOKRACIJI

Prva teza ove godine je poprilično zahtjevna što samo pokazuje koliko povjerenja imamo u naše debatante. Ipak, odlučili smo vam pomoći s nekoliko smjernica u pripremi debatnog slučaja.
Teza glasi: Ovaj dom smatra da rad radikalnih udruga i stranaka jača demokraciju.

Ono što čini ovu tezu zahtjevnom je upravo širina same teze, odnosno debatanti imaju slobodu definirati brojne stvari unutar teze i tako usmjeriti raspravu na ono što oni smatraju najbitnijim unutar ove teze.  Podsjećamo, samo zato što vi mislite da je to najbitnije ne znači da će u debati tako uistinu i biti. Zato slušajte protivnike i ne zaboravite dokazati zašto je nešto važnije od drugoga.

Jedna od stvari koju treba definirati su radikalne stranke i udruge. Postavlja se pitanje što to čini određenu stranku ili udrugu radikalnom, kakvu politiku one vode? Želimo vas samo podsjetiti da postoje jednako radikalne konzervativne kao i liberalne politike i bilo bi poželjno da u debati pričamo o štetnosti i/ili prednostima obje strane spektra.

Sljedeća stvar koju treba definirati je jačanje demokracije, odnosno ono što se očekuje u ovoj debati je da timovi ponude nekakav kriteriji, mjerilo kojim ćemo mjeriti rad navedenih stranaka i udruga spram jačanja ili slabljenja demokracije u određenoj zemlji ili svijetu.
Kako bi uopće mogli ponuditi to mjerilo, potrebno je prvo definirati demokratičnost,  što to čini određenu zemlju demokratičnom i po čemu možemo mjeriti pad ili rast demokracije u određenoj zemlji.

Kao što ste do sada već shvatili,ova teze nudi pogodnost opsežnog fraiminga. Ono na što vas još jednom želimo podsjetiti  da to što ste jednom definirali tezu na početku svog govora ne znači da ste napravili dobar fraiming. U ovoj tezi očekujemo od obje strane da nas cijelo vrijeme podsjećaju na svoj kriterij i objašnjava nam kako svojim argumentima pokazuju jačanje ili slabljenje demokracije.

Ova teza je vrlo aktualna teza, ali ujedno i svevremenska. Uvijek su se u povijesti pojavljivale nove ideje koje su se radi toga prozivale radikalnima. Neke od tih ideja su danas nama normalne i omogućuju nam prava i slobode koje svakodnevno živimo.
Probajte sucima, sa što više primjera, dočarati ovu tezu. Proučite što se upravo sada događa diljem Europe i SAD-a. Kako stavovi stanovništva prema određenim grupama ljudi utječu na politike koje se donose.

Ukratko, kako biste imali čim bolje debate potrebno je jasno definirati pojmove unutar teze kako biste sucu i protivničkoj ekipi razjasnili o čemu ćete govoriti. S druge strane, jako je bitno pružiti jasno mjerilo po kojem ćete dokazivati  štetan ili povoljan utjecaj rada radikalnih udruga i stranaka na demokraciju. Sretno 🙂

2018-09-07T16:40:42+00:00