Konferencija pravobranitelja za djecu jugoistočne Europe

„Prava djeteta- između interesa roditelja i dužnosti države“

28.5.2015.

 

Hrvatsko debatno društvo je nastavilo suradnju sa Uredom pravobraniteljice za djecu otvaranjem Konferencije mreže pravobranitelja za djecu jugoistočne Europe u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu. Suradnja je započela povodom 25. obljetnice donošenja Konvencije o pravima djeteta, na Međunarodni dan dječjih prava 20. studenoga u Uredu pravobraniteljice za djecu kada je održana javna debata na tezu „ Ovaj dom smatra da je konvencija o pravima djeteta ispunila svoju ulogu u RH“.

Zbog velikog zadovoljstva suradnjom bili smo pozvani sudjelovati na tematskoj konferenciji na kojoj su , članovi hrvatske debatne reprezentacije i debatnog kluba II.gimnazije „Bušmani“ otvorili konferenciju debatom na tezu „ Ovaj dom smatra da su osobna prava djeteta bitnija od roditeljskog prava slobode odgoja“.

Pred punom dvoranom i predstavnicima državne i lokalne vlasti, ministricom socijalne politike i mladih Milanke Opačić, pravobraniteljicom za djecu Ivanom Minas Klarić, predsjednikom Gradske skupštine Zagreba Darinkom Kosorom i drugim uzvanicima je strana afirmacija smatrala da su osobna prava djeteta važnija zato što je roditeljsko pravo slobode odgoja mehanizam provedbe osobnih prava djeteta, dok je strana negacija smatrala da su osobna prava djeteta i roditeljsko pravo slobode odgoja jednako bitni zato što ih je potrebno jednako vrednovati kako bi se postigao zajednički cilj- dobrobit djeteta.

Raspravljalo se o opsezima roditeljskog prava slobode odgoja u slučajevima cijepljenja, primanja i odbijanja transfuzije te odgoju u okviru roditeljskog svjetonazora, te o ovlastima državne intervencije u odgoj djeteta. Strana afirmacija i negacija su se složile da su osnovne i srednje škole bitan element u odgoju djeteta te da bi trebale više ispunjavati odgojnu funkciju, ali uz uvažavanje mišljenja roditelja.