Erasmus+ projekt Zdrave konzultacije

Erasmus+ projekt Zdrave konzultacije
Erasmus+ projekt Zdrave konzultacije 2020-06-24T12:14:39+00:00

Drago nam je što možemo objaviti kako započinjemo s provedbom projekta Zdrave konzultacije. Projekt koji kroz Erasmus+ program (Ključna akcija 3: Podrška reformi politika) financira Europska unija započinje ovaj mjesec, a završava u ožujku 2021. godine.

Kroz ovaj projekt gotovo 600 zagrebačkih srednjoškolaca imat će priliku raspravljati o problemima koji značajno utječu na kvalitetu života mladih u Zagrebu, ali i kreirati rješenja za te probleme. Sudionici će kroz 14 jednodnevnih sastanaka s donositeljima odluka analizirati postojeće zdravstvene strategije za mlade i davati svoje prijedloge za poboljšanje. Projekt će završiti zaključnim sastankom na kojemn će srednjoškolci predstaviti svoje konkretne prijedloge.

Lokalne politike koje su nam prioritet u ovom projektu odnose se na mentalno i reproduktivno zdravlje mladih, suzbijanje ovisnosti, odnos prema alkoholu te prehranu i fizičku aktivnost mladih. Smatramo da se radi o važnim, zanimljivim i aktualnim temama kojima je važno pristupiti iz različitih perspektiva, zbog čega smo osmislili ovaj projekt koji će donositeljima odluka približiti jedinstvene uvide koje srednjoškolci imaju o strategijama koje se tiču njih samih.

Međutim, mislimo da samo izražavanje nekog prethodno donesenog stava nije dovoljno kako bi došlo do kvalitetnih promjena. Upravo zato ovaj projekt osigurava da se učenici informiraju o postojećim politikama i strategijama vezanim uz prethodno navedene teme, rasprave njihove prednosti i mane, kritički promisle o njihovom utjecaju i u suradnji s političarima i gradskim djelatnicima definiraju konkretne i realistične korake za rješavanje problema. Kako bi se talj cilj ostvario, projekt provodimo u suradnji s Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba.

Projektom ‘’Zdrave konzultacije’’ želimo raditi na osnaživanju mladih kao aktivnih, informiranih i konstruktivnih članova društva koji imaju znanja i vještine za aktivno sudjelovanje u zajednici.