Prepoznati smo kao organizacija u Hrvatskoj koja se uspješno i dugotrajno bavi radom s mladima te smo sudjelovali i sudjelovat ćemo u aktivnostima koje su usmjerene podršci razvoju kvalitetnog rada s mladima i profesionalizacije rada s mladima u RH i šire.

O projektu SEEYW

Posljednje dvije godine Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Sveučilište u Ljubljani i Sveučilište u Rijeci rade na projektu “SEEYW: Supporting evidence based education of youth workers“. Cilj projekta je osnažiti kapacitete radnika_ca s mladima (youth workera) i dugoročno doprinijeti kvaliteti rada s mladima u zemljama obuhvaćenim projektom (Hrvatska i Slovenija). Dosadašnja istraživanja i preporuke politika za rad s mladima, kako na nacionalnoj, tako i na razini EU-a, ukazali su na potrebu za kvalitetnim obrazovanjem ove vrste stručnjaka kao ključnim preduvjetom ostvarivanja kvalitete u radu s mladima. Ciljevi projekta uključuju razvijanje prijedloga standarda kvalifikacija i zanimanja stručnjaka za rad s mladima, razvijanje kurikuluma programa cjeloživotnoga obrazovanja za stručnjake za rad s mladima i razvijanje kurikuluma visokoobrazovnog programa za stručnjake za rad s mladima.

Konferencija o radu s mladima: Youth Work in Flux

U sklopu ovog projekta, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, Sveučilištem u Ljubljani, Mrežom mladih Hrvatske, Hrvatskim debatnim društvom i GOOD inicijativom organizirao je konferenciju o radu s mladima Youth work in flux: an academic point of view on youth work training and education u Rijeci. Konferencija je bila održana u hibridnom obliku i sastojala se od dvodnevnih izlaganja znanstvenih radova na temu rada s mladima, predstavljanjem projekta “Supporting Evidence-based Education of Youth Workers”, te panela u kojima su većinom sudjelovali praktičari rada s mladima: „Retrospektiva rada s mladima“, „Kvaliteta programa neformalnog obrazovanja za mlade“ i Građanski odgoj i obrazovanje u radu s mladima – primjeri dobre prakse“. Uvodni govor održao je dr. Howard Williamson: “The Regeneration of Youth Work – for a New generation”.

Bili smo zaduženi za organizaciju zadnjeg panela na temu građanskog odgoja i obrazovanja u radu s mladima u kojem su sudjelovali_e dugogodišnji praktičari_ke rada s mladima Sabina Stipanec – Udruga IKS, Maša Cek – Udruga Delta, Martina Horvat – Ambidekster klub, Darija Jeger – HDD, Hrvoje Novak – Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije i Jakov Radalj – Centar za mladež Zaprešić, a moderirala ga je Mirela Pašić – SOS Rijeka.

U sklopu panela smo organizirala i izložbu primjera dobrih praksi provedbe građanskog odgoja i obrazovanja u radu s mladima na kojoj je predstavljeno 36 različitih projekata diljem Hrvatske.

Izložbu možete pogledati ovdje.

Učenje zalaganjem u zajednici – mentorstvo

Osim podrške u organizaciji godišnje konferencije o radu s mladima uključeni smo i u program mentoriranja za angažiranje u zajednici koji će podržati studente budućih programa studija mladih na tercijarnoj razini. Učenje zalaganjem u zajednici multidimenzionalan je pedagoški pristup i oblik iskustvenog učenja koje je integrirano u kolegij u obliku pomno osmišljenog i svrhovitog projekta, a mi smo prepoznati kao jedna od organizacija čije područje djelovanja korelira sa sadržajem kolegija visokoobrazovnog programa za stručnjake za rad s mladima koji se razvija u sklopu SEEYW projekta. Studenti_ce će u sklopu tog prvog studija za radnike_ce s mladima biti uključeni u aktivnosti učenja zalaganjem u zajednici s ciljem rješavanja različitih pitanja s kojima se mladi susreću, a uključuju razvoj građanske kompetencije, razvijanje kulture nenasilja i dijaloga, poticanje rodne ravnopravnosti, razvijanje poduzetničkih kompetencija i financijske pismenosti te sličnih pitanja.

Kako bismo budućim studentima omogućili ostvarivanje ciljeva zadanih kroz program učenja zalaganjem u zajednici, trebali smo prvenstveno osnažiti vlastite kapacitete. U lipnju 2021. na Cresu smo zajedno sa dvadeset radnika_ca s mladima iz Hrvatske i Slovenije sudjelovali u prvom modulu treninga za mentore, te smo trening dovršili u rujnu 2021. u Rijeci.

*Projekt SEEYW financiran je putem EU programa Erasmus +, a više o projektu možete saznati ovdje.