Vraćamo se sa Solidarnom kampanjom! Kao i dosad, svaki će mjesec naše Marta i Dora pisati kratke tekstove o temama vezanim uz mentalno zdravlje mladih kako bismo podigli svijest mladih o važnosti brige za mentalno zdravlje, ali i kako potražiti pomoć. Kampanju i dalje prati #odbacistigmu.

Burnout ili sindrom sagorijevanja pojam je o kojemu se danas sve više i više govori.  Najčešće se definira kao kronično stanje emocionalne i psihičke iscrpljenosti i premorenosti koje nastaje kao posljedica kontinuirane izloženosti stresu. Uglavnom se javlja kod zaposlenih osoba, kada dolazi do preopterećenosti radnim zadacima, međutim, sve je češće prisutan u učeničkoj i studentskoj populaciji. U počecima istraživanja ovog sindroma smatralo se da se burnout javlja isključivo kod osoba čija su radna mjesta usmjerena na rad s ljudima uz ogromne količine stresa na poslu. Danas se govori da se burnout može javiti kod svakoga.

Ovaj sindrom utječe na fizičko i mentalno zdravlje osobe te na njeno poslovno i osobno funkcioniranje. Simptomi koji se javljaju su: kronični umor i iscrpljenost, nesanica, teškoće koncentracije, bezvoljnost, manjak produktivnosti, osjećaj neuspjeha, anksioznost, pad imuniteta i boležljivost, gubitak apetita, smanjena radna učinkovitost itd. Ovi raznoliki simptomi uglavnom se pojavljuju kod mlađih osoba s visokom razinom odgovornosti na poslu, s velikim brojem radnih zadataka, puno nadolazećih rokova te s neadekvatnim strategijama nošenja sa stresom.

Važno je na vrijeme prepoznati navedene simptome i ukoliko oni remete svakodnevno poslovno i privatno funkcioniranje, predlaže se potražiti stručnu pomoć. Kako bi se spriječio razvoj burnouta, stručnjaci predlažu pronaći balans između odmora, vremena za sebe te posla ili učenja. Također, navodi se i važnost adekvatne organizacije vremena te uvođenje zdravog životnog stila (fizička aktivnost, zdrava i raznolika prehrana, dovoljno sna itd.). Uz to, potrebno je naučiti na adekvatan način odgovoriti na stresore iz okoline i ne prelaziti granice vlastitih mogućnosti.

⚠🔛 Projekt „Solidarne o mentalnom zdravlju“ provodi grupa mladih (žena), uz financijsku podršku Agencije za mobilnost i programe Europske unije kroz program #EuropeanSolidarityCorps. Projekt provodimo u sklopu našeg programa #Zajedno.