Početkom veljače 2024. godine, usred mirnih krajolika Karlovca, Hrvatsko debatno društvo je bilo domaćin Erasmus+ treninga pod nazivom “The Art of Ethics in Youth Work”. Od 3. do 9. veljače, radnici s mladima iz raznih dijelova Europe okupili su se kako bi istražili složenosti etičkih praksi u svojem području, s primarnim fokusom na izradu konkretnih etičkih kodeksa za svoje organizacije.

Osnovni cilj ovog sveobuhvatnog treninga bio je osnažiti sudionike da uključe etičke principe u svoje svakodnevne interakcije i angažmane s mladima. Kroz pažljivo osmišljen program, sudionici su vođeni kroz putovanje introspekcije i učenja, s ciljem razvijanja dubljeg razumijevanja etičkih okvira i njihove praktične primjene.

Središnji dio treninga bio je zadatak izrade organizacijskih etičkih kodeksa. Sudionici su se uronili u sesije posvećene otkrivanju nijansi etičkog odlučivanja i bili su zaduženi za primjenu tih spoznaja kako bi izradili kodekse prilagođene njihovim specifičnim organizacijskim kontekstima. Ovaj praktični pristup osigurao je da se teorijsko znanje prevede u akcijske strategije, postavljajući temelje za poticanje etičkih kultura unutar njihovih organizacija za rad s mladima.

Raspored treninga bio je pažljivo osmišljen kako bi obuhvatio širok spektar tema bitnih za uzgoj etičkih praksi u radu s mladima. U jednom od centralnih dijelova treninga, sudionici su imali priliku sudjelovati u predavanjima dr. sc. Ivana Cerovca s Filozofskog fakulteta u Rijeci na temu etike općenito, moralnih teorija te etičkih dilema u radu s mladima. Interaktivne sesije, poput etičkih simulacija i diskusija o stvarnim slučajevima, pružile su neprocjenjive prilike sudionicima da primijene svoje novo stečeno znanje u praktičnim scenarijima. Jedna od aktivnosti bila je i društvena igra na temu etičkih dilema. Sve su sesije tijekom treninga poticale međusobno učenje i suradničko rješavanje problema, obogaćujući ukupno iskustvo učenja.

Erasmus+ trening o “The Art of Ethics in Youth Work” poslužio je kao katalizator za osnaživanje radnika s mladima da prihvate etičke principe kao uporišta u svojim profesionalnim nastojanjima. Kroz poticanje kulture etičke svijesti i opremanje sudionika praktičnim alatima za uspješno snalaženje u složenim etičkim dilemama, trening je postavio čvrste temelje za uzgoj etičke izvrsnosti unutar organizacija za rad s mladima diljem Europe. Kako su sudionici napustili Karlovac sa sobom su ponijeli ne samo etičke kodekse, već i obnovljenu svijest o svrsishodnosti i predanosti etičkim praksama u radu s mladima.

U svijetu gdje je dobrobit i razvoj mladih od najveće važnosti, značaj održavanja etičkih standarda u radu s mladima ne može biti precijenjen. Kroz inicijative poput ovog Erasmus+ treninga, činimo značajan korak prema stvaranju inkluzivnih, poticajnih okruženja u kojima mladi mogu napredovati i cvjetati, vođeni principima integriteta, poštovanja i suosjećanja.

Projekt “The Art of Ethics in Youth Work” sufinancira Europska unija kroz Erasmus + program. Projekt provodimo u sklopu našeg programa #Zajedno.