Vraćamo se sa Solidarnom kampanjom! Kao i dosad, svaki će mjesec naše Marta i Dora pisati kratke tekstove o temama vezanim uz mentalno zdravlje mladih kako bismo podigli svijest mladih o važnosti brige za mentalno zdravlje, ali i kako potražiti pomoć. Kampanju i dalje prati #odbacistigmu.

U vrijeme ispitnih rokova na fakultetima i ispitnih sezona u školama, kod učenika i studenata se često javlja ispitna anksioznost. Taj je pojam definiran na bezbroj različitih načina, a sve definicije imaju poveznicu – strah od ispitnih situacija. Osoba koja ima ispitnu anksioznost osjeća strah, tjeskobu i napetost – prije, tijekom i poslije ispitne situacije, bilo da se radi o usmenom ili pisanom ispitu. Uz te osjećaje, uglavnom se javljaju i tjelesni simptomi, kao što su drhtanje, znojenje dlanova, ubrzani rad srca te ubrzano disanje koji su popraćeni negativnim mislima o samom ispitu, rezultatima ispita te što će se dogoditi ako ti rezultati budu „loši“. 

Ono što se najčešće predlaže za rješavanje ispitne anksioznosti jest promjena u načinu i rasporedu učenja. Potrebno je krenuti učiti na vrijeme, kako bismo osigurali pripremljenost za ispit i time umanjili anksioznost. Tijekom procesa učenja, potrebno je i osigurati si dovoljno sna i dovoljno pauzi kako se ne bismo opteretili učenjem. Opterećenje učenjem može dovesti do teškoća u pamćenju gradiva što može pojačati ispitnu anksioznost. 

Neposredno prije ispita, kako bi smirili tjelesne simptome, poželjno je isprobati neku od vježbi disanja ili relaksacije – time se možemo opustiti i to nam može pomoći da se fokusiramo na ispit, a ne na to vide li drugi koliko smo nervozni zbog ispita. 

Ako su simptomi toliko jaki i anksioznost je toliko opterećujuća za osobu, nije sramota potražiti stručnu pomoć 😊

Na kraju krajeva, nije smak svijeta ako dobijemo manju ocjenu nego što smo očekivali ili ako padnemo taj ispit i moramo ga polagati na jesenskom roku. Ocjene nisu mjerilo našeg znanja i truda i ne definiraju nas kao osobe. Ti vrijediš puno više od svoje ocjene! 😊

🔛 Projekt „Solidarne o mentalnom zdravlju“ provodi grupa mladih (žena), uz financijsku podršku Agencije za mobilnost i programe Europske unije kroz program #EuropeanSolidarityCorps. Projekt provodimo u sklopu našeg programa #Zajedno.

Izvor teksta: Dora Borković i Marta Jambrek