Završna konferencija projekta “RasPRAVA” okupila je mlade entuzijaste i donositelje odluka u prostorijama Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja dana 27. studenog 2023. Godine. Ova konferencija, nazvana “Socijalna prava mladih: Što mladi žele?”, bila je poziv na aktivnu participaciju mladih do 30 godina u oblikovanju lokalnih politika.

Cilj projekta “RasPRAVA”bio je istaknuti važnost socijalnih prava mladih i potaknuti njihovo uključivanje u rasprave o politikama usmjerenima prema njima. “Želimo zajedno doći do inkluzivnijih politika za mlade na lokalnoj razini i pozitivno utjecati na pristup pravima za sve mlade”, istaknule su organizatorice konferencije.

Epizoda HRT Civilno društvo.

Aktivno sudjelovanje i razgovori o ključnim temama

Panel na temu socijalnih prava bio je centralni dio konferencije, fokusirajući se na stambeno zbrinjavanje, obrazovanje i zapošljavanje mladih. 

Panel na temu socijalnih prava je okupio predstavnike iz Mreže mladih Hrvatske – gospodina Kristijana Oreškovića i dr.sc. Zorana Aralicu s Ekonomskog instituta u Zagrebu, koji su bili ključni govornici i stručnjaci na području stambenog zbrinjavanja, obrazovanja i zapošljavanja mladih.

Mreža mladih Hrvatske predstavlja glas mladih diljem Hrvatske, zalažući se za njihove interese i prava. Kristijan je donio iskustva i perspektive mladih iz različitih dijelova zemlje, ističući izazove s kojima se mladi suočavaju u procesu stambenog zbrinjavanja, te kako lokalne politike mogu pridonijeti rješavanju tih problema.

Zoran je pak istaknuo analize i istraživanja o obrazovnim i zapošljavajućim trendovima među mladima u Hrvatskoj. Njegovo sudjelovanje na panelu pružilo je dublji uvid u ekonomske aspekte situacije mladih, ističući kako politike obrazovanja i zapošljavanja mogu utjecati na socioekonomski položaj mladih.

Ovi panelisti su kroz svoja stručna znanja, istraživanja i praktična iskustva iznijeli konkretne prijedloge i rješenja kako bi lokalne politike mogle biti prilagođene potrebama mladih na poljima stambenog zbrinjavanja, obrazovanja i zapošljavanja. Njihova prisutnost dodatno je obogatila diskusiju o socijalnim pravima mladih, otvarajući put za konstruktivnu razmjenu ideja između sudionika konferencije.

Sudionici potvrdili važnost aktivnog sudjelovanja

PRIMJERI DOBRIH PRAKSI

Različiti sudionici iznijeli su iskustva i primjere dobre prakse iz gradova poput Zagreba, Splita, Iloka, Petrinje i Pule, ističući napore u implementaciji politika usmjerenih prema mladima. Teme su bile raznolike a ističemo:

  • Neinformiranost mladih
  • Prometna nepovezanost te loše opcije javnog prijevoza
  • Stambeno zbrinjavanje
  • Prostori za mlade
  • Aktivnosti slobodnog vremena za mlade
  • Izazovi mentalnog zdravlja
  • Sadržaji za mlade
  • Nepostojanje politike za mlade i konstruktivne provedbe

“Dijalog između mladih i donositelja odluka u našoj zajednici bio je iznimno konstruktivan. Vidjeli smo želju mladih da se aktivno uključe u oblikovanje politika koje će im omogućiti bolje uvjete života, ali i lokalnih vlasti da na tu želju odgovore”, dodao je jedan od sudionika lokalnih dijaloga s donositeljima odluka.

“Važno je da mladi imaju glas u procesima odlučivanja jer se politike koje se odnose na nas direktno odražavaju na naše živote”, istaknula je jedna od sudionica konferencije.

Prezentacija s konferencije.

Zaključak: Gradimo inkluzivniju budućnost zajedno

Konferencija je završila s optimizmom i jasnom vizijom kako se zajedno uključiti u izradu politika za mlade. Sudionici su istaknuli važnost kontinuirane suradnje i otvorenih dijaloga između mladih i donositelja odluka kako bi se osiguralo da politike odražavaju stvarne potrebe i želje mladih.

Organizatorice su zaključile konferenciju riječima: “Ovo je tek početak. Nastavit ćemo raditi na promicanju socijalnih prava mladih i osnaživanju njihovog sudjelovanja u oblikovanju bolje budućnosti.” Projekt “RasPRAVA” ostavlja trajan pečat kao inicijativa koja je potaknula promjene i otvorila vrata za aktivno sudjelovanje mladih u oblikovanju društva u kojem žive.

Ovo događanje bilo je dio projekta “RasPRAVA,” koji se provodio uz financijsku potporu programa Europske unije Erasmus+. Projekt je realiziran u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom te partnerskim organizacijama poput Udruge mladih Ilok “Volja,” Udruge IKS, Udruge ZUM, Info zone i Mreže mladih Hrvatske. Više o projektu možete saznati na ovoj poveznici.