Završavamo Solidarnu kampanju o ranjivim skupinama! Svaki su mjesec naše Marta i Dora pisale kratke tekstove o ranjivim skupinama kako bismo podigli svijest mladih o istima. Uzimamo kratku pauzu a onda se vraćamo najesen s fokusom na mentalno zdravlje mladih uz #odbacistigmu.

Romska nacionalna manjina čini 0,46% stanovništva Hrvatske, a neki podaci pokazuju kako je taj broj znatno veći u stvarnosti. Romi su najviše naseljeni na području Međimurske županije, a najčešći jezik kojim govore je bajaški. 

Kad govorimo o Romima, opća populacija stvara predrasude i stereotipe na temelju onoga što vide ili kakva iskustva s romskom populacijom imaju. Naime, važno je “zagrepsti” ispod površine onog što nam je poznato. Većina ljudi ne poznaje romsku kulturu niti njihove vrijednosti, mogućnosti i prilike u društvu. Na primjer, u jednom istraživanju dobiven je rezultat koji pokazuje da je prosječan broj članova u romskom kućanstvu 5,2 osobe, a u općoj populaciji taj broj iznosi 2,8 osoba. Osim toga, postoji podatak da oko 28% živi u kućama koje su u jako lošem stanju. To su samo neki podaci koji pokazuju tešku stvarnost Roma na području Hrvatske.

Skroz je uobičajeno da na temelju nekih iskustva ili vlastitih pretpostavki stvorimo određene stereotipe i predrasude. Na taj način svijet stvaramo subjektivno sigurnijim mjestom za život i imamo osjećaj određene kontrole. Česte pretpostavke o Romima su da su prljavi, neuki, glasni, neodgojeni i slično. Djeci govorimo s kime da se druže, a koga da se boje. Ipak, važno je širiti svijest o kulturi koja je drugačija od nama poznate i o uvažavanju različitosti među nama. Također, važno je prestati generalizirati.

Zbog izloženosti različitim oblicima diskriminacije, Romi nerijetko imaju potrebu prikriti svoje romsko porijeklo. Iz tog razloga potrebno je pružiti podršku. Postoji velik broj nevladinih organizacija koje se bave uključivanjem Roma u društvo te borbom protiv diskriminacije Roma, a neke od njih su Romska organizacija mladih Hrvatske (ROM HR), Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, Udruga Roma Korak po korak i brojne druge.

Opći cilj projekta je osvještavanje mladih o položaju osoba s manje mogućnosti i osnaživanje mladih za podršku osobama s manje mogućnosti.

🔛 Projekt „Solidarne spikaonice“ provodi grupa mladih (žena), uz financijsku podršku Agencije za mobilnost i programe Europske unije kroz program #EuropeanSolidarityCorps. Projekt provodimo u sklopu našeg programa #Zajedno.