U utorak, 11. srpnja 2023. u Timeout Heritage Hotelu u Zagrebu održali smo svoju prvu Živu knjižnicu, završnu aktivnost u sklopu projekta Solidarne spikaonice.

Sudionici su imali priliku “posuditi” i “pročitati” 6 “živih knjiga”, tj. razgovarati sa 6 mladih osoba koje su podijelile svoja specifična životna iskustva. Naše “žive knjige” bile su:

  • Severina Lajtman,
  • Saidi Demunga,
  • Diana Avdić,
  • Tino Vodanović,
  • Sejmur Matković te
  • Maja Krištafor. 

U razgovoru sa “živim knjigama” sudionici su mogli naučiti nešto novo o iskustvu tražitelja azila u Hrvatskoj, o tome kako izgleda odrastanje u romskom naselju u Hrvatskoj i koje su promjene u našem društvu postignute zahvaljujući aktivizmu. Osim toga, saznali smo s kojim se sve predrasudama susreću osobe s invaliditetom, kakav je položaj transrodnih osoba u hrvatskom društvu, kakvo je iskustvo boravka u domu za odgoj i kako izgleda život nakon izlaska iz institucionalne skrbi. 

Sudionici su “posuđivali” drugu živu knjigu svakih 15 minuta, te su svi imali priliku čuti sve priče i iskustva. Nakon “čitanja”, sudionici i žive knjige su se imali priliku i neformalno podružiti uz zakusku.

Ono što je ostavilo poseban pozitivan dojam na sve sudionike jest način na koji žive knjige govore – kao ljudi kojima je osmijeh na licu stalno prisutan, unatoč brojnim nedaćama i s teškoćama s kojima su se suočili. Njihove su priče nadahnjujuće zbog izrazitog junaštva te pozitivnog stava koji su ih vodili kroz život. 

Ovaj je događaj sudionike ispunio novim znanjima o različitim ranjivim skupinama te izrazitim optimizmom koji je vladao tijekom cijelog događaja.

Opći cilj projekta je osvještavanje mladih o položaju osoba s manje mogućnosti i osnaživanje mladih za podršku osobama s manje mogućnosti.

🔛 Projekt „Solidarne spikaonice“ provodi grupa mladih (žena), uz financijsku podršku Agencije za mobilnost i programe Europske unije kroz program #EuropeanSolidarityCorps. Projekt provodimo u sklopu našeg programa #Zajedno.

Izvor teksta: Dora Borković i Marija Jambrek