Dana 04.05.2023. održala se deliberacija u Novoj Gradišci, u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška. U javnoj deliberativnoj raspravi su sudjelovali učenici navedene škole, predstavnik Grada Nova Gradiška te zainteresirana javnost i mediji.

Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva.

U projekt su od rujna 2022. uključeni učenici i učenice Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška pod vodstvom Sare Stuburić (a pod paskom mentorice Marte Keča) bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje  učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti.  Na deliberaciji su učenici debatnog kluba imali priliku raspraviti o problemima koji ih muče te predložiti rješenja.

Učenici su prepoznali problem cyberbullyinga (odnosno internetskog nasilja) te predložili provedbu edukativne kampanje kako bi se osvjestio taj problem u lokalnoj zajednici. Predstavnik Grada je podržao rješenje učenika.

Zahvaljujemo svim okupljenima, a posebno predstavniku Grada Nove Gradiške koji je dao konstruktivnu povratnu informaciju te medijima koji su nas popratili, što su sudjelovali i podijelili znanje, informacije i dobru volju za rješavanje uočenih problema u lokalnoj zajednici. Pozitivni smo da će do zajedničkog zadovoljavajućeg rješenja i doći. Deliberacija u Novoj Gradišci bila je petnaesta učenička deliberacija u projektu. Do kraja školske godine očekujemo još šest-sedam učeničkih deliberacija diljem Hrvatske.

Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.