Dana 27.04.2023. održala se deliberacija u Iloku, u Srednjoj školi Ilok. U javnoj deliberativnoj raspravi su sudjelovali učenici debatnog kluba Srednje škole Ilok. Osim učenika, u deliberaciji je sudjelovao ravnatelj (kako bi dao povratnu informaciju učenicima) te zainteresirana javnost i mediji.

Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva.

U projekt je od rujna 2022. uključena Srednja škola Ilok i učenici i učenice debatnog kluba pod vodstvom Sonje Elez i Sanje Heraković Tkalec (a pod paskom mentorice Darije Martić) bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje  učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti.  Na deliberaciji su učenici debatnog kluba imali priliku raspraviti o problemima koji ih muče te predložiti rješenja.

Problem koji su učenici prepoznali je nedostatak prostora za boravak učenicima putnicima. Zašto je taj prostor važan? Prostor gdje učenici mogu provesti slobodan sat, gdje mogu pisati domaće zadaće (samostalno ili zajednički) ili za učenike putnike da imaju prostor gdje će pričekati prijevoz. Osim navedenog, u tom bi se prostoru mogle organizirati i radionice, kao i informacije za roditelje i slični sastanci.

Zahvaljujemo svim okupljenima, a posebno ravnatelju Srednje škole Ilok Željku Prskalu koji je učenicima dala kontruktivnu povratnu informaciju te medijima koji su nas popratili, što su sudjelovali i podijelili znanje, informacije i dobru volju za rješavanje uočenih problema u lokalnoj zajednici. Deliberacija u Iloku bila je dvanaesta učenička deliberacija u projektu. Do kraja školske godine očekujemo još desetak učeničkih deliberacija diljem Hrvatske. Na ovom linku možete pronaći više informacija o samom projektu, ali i o HDD-u.

Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.