Dana 04.05.2023. održala se deliberacija u Bjelovaru, u Gimnaziji Bjelovar. U javnoj deliberativnoj raspravi su sudjelovali učenici navedene škole, predstavnica Bjelovarsko – bilogorske županije te zainteresirana javnost i mediji.

Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva.

U projekt su od rujna 2022. uključeni učenici i učenice Gimnazije Bjelovar pod vodstvom Mirjane Maretić i Željke Holjević (a pod paskom mentora Jana Težaka) bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje  učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti.  Na deliberaciji su učenici debatnog kluba imali priliku raspraviti o problemima koji ih muče te predložiti rješenja.

Učenici su prepoznali problem nedostatka Centra izvrsnosti.  „Predlažemo uvođenje sličnog, unaprijeđenog sustava koji bi povećao broj učenika polaznika, obuhvatio više inovativnih područja i radio na razvijanju vještina specijaliziranih za izazove budućnosti.

Uz to predlažemo uvođenje smjerova poput: Nove tehnologije, Debata i govorništvo, Financijska pismenost i poduzetništvo te uvođenje online platforme koja bi olakšala provođenje nastave i omogućila lakšu razmjenu materijala, komunikaciju između organizatora i polaznika te olakšala analizu učinkovitosti nastave. Ukazali bismo na dodatne izvore financiranja te pokušali poboljšati učinkovitost samog centra.

Zahvaljujemo svim okupljenima, a posebno predstavnici Županije, gospođi Nikolini Mamula te ravnateljici Gimnazije Bjelovar koje su dale konstruktivnu povratnu informaciju, što su sudjelovale i podijelile znanje, informacije i dobru volju za rješavanje uočenih problema u lokalnoj zajednici. Pozitivni smo da će do zajedničkog zadovoljavajućeg rješenja i doći. Deliberacija u Bjelovaru bila je šesnaesta učenička deliberacija u projektu. Do kraja školske godine očekujemo još šest-sedam učeničkih deliberacija diljem Hrvatske. Na ovom linku možete pronaći više informacija o samom projektu, ali i o HDD-u.

Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.