Dana 05.04.2023. održala se deliberacija na Braču, u Srednjoj školi Brač. U javnoj deliberativnoj raspravi su sudjelovali učenici debatnog kluba Bračke čakulice. Tema deliberacije je bila nedostatak sadržaja za mlade na Braču. U deliberaciji su sudjelovali učenici strukovnog usmjerenja Srednje škole Brač, Supetar kao i učenici gimnazijskog programa, Gradonačelnica Supetra, ravnateljica Srednje škole Brač, Supetar te predstavnice Osnovne škole Supetar, Gradske knjižnice u Supetru i udruga mladih.

Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva.

U projekt je od rujna 2022. uključena Srednja škola Brač, a ovo nam je prva učenička deliberacija u ovoj školskoj godini (i u južnijim krajevima Hrvatske). U protekloj školskoj godinu učenici i učenice debatnog kluba „Bračke čakulice“ su zajedno s voditeljicama  Marijanom Bilen i Anitom Galasso bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje  učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti.  Na deliberaciji su učenici debatnog kluba imali priliku raspraviti o problemima koji ih muče te predložiti rješenja.

Tema deliberacije je bila: Treba više sadržaja za mlade na Braču.  Učenici su izdvojili sljedeće probleme:

  • Nedostatak sadržaja van sportskih sadržaja
  • Nedostatak međumjesnih linija
  • Nedostatak informiranosti mladih o postojećim sadržajima I mogućnostima

Zaključeno je da uistinu projstoje problemi dostupnosti sadržaja za mlade na Braču. Zaključeno je da će Grad, na čelu s Gradonačelnicom, škola i udruge za mlade aktivno raditi na:

  • Informiranju mladih
  • Osnivanju Savjeta mladih
  • Kreiranju dodatnog sadržaja za mlade koji će osmišljati mladi

Dodatno, Grad radi na osposobljavanju kina te će prema željama mladih razmisliti u kojem gradskom prostoru bi mogli napraviti javno dostupnu teretanu koja će raditi cijele godine. Također, Grad radi na uspostavljanju dodatne katamaranske linije te će razgovarati s prijevoznicima o promjeni rasporeda autobusnih linija.

Zahvaljujemo svim okupljenima, a posebno Gradonačelnici Ivani Marković, što su sudjelovali i podijelili znanje, informacije i dobru volju za rješavanje uočenih problema u lokalnoj zajednici. Deliberacija na Braču bila je deveta deliberacija dosad i prva ove godine. Do kraja školske godine očekujemo još desetak učeničkih deliberacija diljem Hrvatske.

Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.