Dana 29. ožujka konferencijski centar Hotela Akademija u Zagrebu bio je domaćin radionici naziva “Kreativni umovi, zdravi umovi”.

Radionica je bila namijenjena svima koji žele uključiti kreativno pisanje, raspravu i samorefleksiju u svoj rad s djecom i mladima. Sudjelovalo je 48 sudionika iz cijele Hrvatske.

Fokus radionice bio je na korištenju alata za učenje i podučavanje razvijenih u sklopu Erasmus+ projekta “Digitalne zajednice kreativnog pisanja”, kojeg u partnerstvu s organizacijama iz Estonije, Makedonije, Nizozemske i Udruge za promicanje kulture Kulturtreger (Booksa) provodi Hrvatsko debatno društvo. Projektom je izrađen priručnik za kreativno pisanje kratkih priča i romana, čiji su autori Ivana Bodrožić ć i Zoran Ferić. Priručnik je popraćen online platformom i metodološkim uputama o tome kako koristiti kreativno pisanje i kritičko razmišljanje za razvoj i dobrobit djece i mladih.

Radionica je započela predstavljanjem rezultata projekta, nakon čega su sudionici imali priliku vidjeti primjere pozitivne prakse. Sudionici su testirali alate i uz podršku trenera razgovarali o mogućnostima upotrebe.

Razgovaralo se različitim mogućnostima primjene te kako koristiti priručnik i online platformu za kreativno pisanje kako bi inspirirali djecu i mlade da pišu kreativnije, da razmišljaju kreativnije i razvijaju kritičko razmišljanje. Istražili smo različite vrste zadataka i vježbi dostupnih na platformi i naučili kako ih prilagoditi potrebama i interesima djece i mladih.

Radionica “Kreativni umovi, zdravi umovi” pokazala je koliko je važno uključiti kreativnost i kritičko razmišljanje u rad s djecom i mladima. Alati razvijeni u sklopu Erasmus+ projekta mogu pomoći u tome i pružiti inspiraciju za stvaranje kreativnih i poticajnih radnih okruženja za djecu i mlade. U zadnjih mjesec dana u Hrvatskoj i našim europskim partnerima održavno je ukupno 8 diseminacijski radionica projekta tijekom kojih su polaznici iznimno pozitivno ocijenili naš rad!