Nastavljamo Solidarnu kampanju! Svaki će mjesec naše Dora i Marta pisati kratke tekstove o ranjivim skupinama kako bismo podigli svijest mladih o istima. Ovaj mjesec pišu o djeci i mladima s ADHD-om uz #odbacistigmu

➡ Deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj, bolje poznat kao ADHD, neurorazvojni je poremećaj čije su glavne karakteristike nedostatak pažnje, hiperaktivnost te impulzivnost. ADHD se može pojaviti u 3 tipa: kombinirani tip, predominantno nepažljivi tip te predominantno hiperaktivno-impulzivni tip. Bez obzira na to o kojem se tipu radi, osobe s dijagnozom ADHD-a nailaze na teškoće u gotovo svim životnim sferama, a najveći dio tih teškoća obično se pojavljuje u osnovnoškolskoj dobi.

➡ Kada se govori o djeci i mladima koji imaju dijagnosticirani ADHD, često su prisutni stavovi kako su ta oni divlji, neukrotivi pa čak i zločesti. Nerijetko se o ADHD-u govori kao o izmišljotini koja služi kao izlika za neodgojenu i lijenu djecu. Isto tako, u javnosti je uvriježeno mišljenje kako roditelji djece s ADHD-om nisu dosljedni, kompetentni niti sposobni za biti dobar roditelj. Potrebno je zapitati se koliko zapravo znamo o onome o čemu govorimo.

Istina jest da djeca i mladi s ADHD-om prave česte greške u zadacima koje im učitelji zadaju te ih brzopleto rješavaju, ne prate upute, često ustaju i hodaju po učionici tijekom nastave, glasno govore te nerijetko imaju teškoće s čekanjem u redovima, ali to sve ne znači da su se oni odlučili ponašati se neprimjereno, te da takvo ponašanje nije rezultat lošeg odgoja.

➡ U realnosti, slika ADHD-a je puno šira. Ova dijagnoza podrazumijeva nemogućnost potrebne kontrole nad svojim ponašanjem. Povezano s tim, potrebno je okruženje učiniti takvim da omogućuje ovoj djeci pozitivan razvoj koji bi trebao biti popraćen razumijevanjem, promatranjem njihovih vrlina te poticanjem pozitivnih odnosa s drugim vršnjacima.

ℹ Postoje brojne udruge koje se bave pružanjem podrške djeci s ADHD-om i njihovim roditeljima, a neke od njih su Udruga Buđenje, ADHD I JA, Pragma, Zvončići te Centar za osobni i profesionalni razvoj Sreća.

🔛 Projekt “𝗦𝗼𝗹𝗶𝗱𝗮𝗿𝗻𝗲 𝘀𝗽𝗶𝗸𝗮𝗼𝗻𝗶𝗰𝗲” provodi grupa mladih (žena), uz financijsku podršku Agencije za mobilnost i programe Europske unije kroz program #EuropeanSolidarityCorps. Projekt provodimo u sklopu našeg programa #Zajedno.