Solidarne spikaonice: “Poznajem li te?” radionica

Solidarne spikaonice: “Poznajem li te?” radionica

U utorak 28. veljače i srijedu 01. ožujka održali smo prve radionice u sklopu projekta Solidarne spikaonice u dvije zagrebačke srednje škole, XII. gimnaziji i Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju.

Na prvoj smo se radionici, „Poznajem li te?“ bavili temom ljudskih prava, kako ih definiramo i kako možemo prepoznati njihovo kršenje. Na početku, kroz aktivnosti „Pogodi tko“, „Dvije istine i jedna laž“ učenici su se predstavili voditeljicama, a aktivnost „The Blossoming Tree“ učenicima je omogućila da izraze svoja očekivanja od radionice, koja pravila ponašanja su im bitna te na koji način oni mogu doprinijeti radionici. Nakon toga uslijedila je kratka powerpoint prezentacija o povijesnom pregledu i definiranju ljudskih prava.

Zatim smo prešli na glavnu aktivnost radionice naziva „Tržnica ljudskih prava“, u kojoj su učenici imali zadatak da u grupama osmisle dvominutnu reklamu jednog prava iz Opće deklaracije o ljudskim pravima koje je njihova grupa izvukla. Uz pomoć smjernica na radnom listiću svaka je grupa učenika osmislila kratko izlaganje tijekom kojeg je ostatku razreda pojasnila važnost određenog ljudskog prava, što bi se dogodilo da tog prava nema te kako to pravo utječe na svakog od njih. Nakon svih izlaganja, voditeljica je učenicima pokazala skraćenu verziju Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Na radionicama je vladala odlična atmosfera i veselimo se sljedećim susretima.

Projekt “𝗦𝗼𝗹𝗶𝗱𝗮𝗿𝗻𝗲 𝘀𝗽𝗶𝗸𝗮𝗼𝗻𝗶𝗰𝗲” provodi grupa mladih (žena), uz financijsku podršku Agencije za mobilnost i programe Europske unije kroz program #EuropeanSolidarityCorps. Projekt provodimo u sklopu našeg programa #Zajedno.

2023-03-08T19:56:00+00:00