Druga od tri  NATO spikaonice održala se  5. prosinca 2022. od 19:00 do 20:30 sati na adresi Vlaška 40 u Hostelu Bureau i to na temu NATO-a i rata u Ukrajini. Ovu NATO Spikaonicu moderirao je Jurica Petković, a debatirali su Lovro Marušić i Mislav Mikota na strani afirmacije i Lara Subotičanec i Maša Karapandža na strani negacije, a okupilo se petnaestak osoba.
Tema NATO spikaonice: Tema spikaonice bio je aktualni rat koji se vodi u Ukrajini te uloga NATO-a u okviru tog sukoba. Debatiralo se na tezu: ODS da bi se NATO savez trebao uključiti u rat u Ukrajini.
Generalni uvod u temu spikaonice: U kontekstu trenutnog sukoba, razgovaralo se o pretenzijama Ruske Federacije na teritorij Ukrajine i drugih post-sovjetskih republika, kao i o širenju NATO saveza prema granicama Ruske Federacije (pristupanje Švedske i Finske). Također je bilo govora o ulozi koju igra Hrvatska kao članica NATO-a.
Glavni argumenti afirmacije: Afirmacija je podržala vojnu intervenciju NATO-a u Ukrajini jer smatraju da će se na taj način značajno ranije okončati rat, što će značiti ukupno manji broj žrtava (kako vojnih, tako i civilnih). Osim toga, afirmacija ističe da pasivan položaj NATO-a u suštini oslabljuje savez jer se u pitanje dovodi njegov kredibilitet i uopće svrha radi koje je osnovan. Strana afirmacije također ukazuje na mogućnost daljnjih problema koje mogu proizaći iz toga, kao npr. potencijalna kineska invazija Tajvana, ali i generalno širenje utjecaja Rusije i Kine u ostatku svijeta.
Glavni argumenti negacije:  S druge strane, negacija podržava ideju da NATO šalje humanitarnu i logističku pomoć Ukrajini, uključujući slanje oružja, ali se kategorički protive direktnoj vojnoj intervenciji na teritoriju Ukrajine, koja nije članica NATO saveza. Strana negacije smatra da bi se uključivanjem NATO-a u rat zapravo povećao broj žrtava i produžio sukob, koji bi mogao eskalirati u rat većih razmjera, tj. dovesti rat na teritorije država članica NATO-a. Kao završnu točku, negacija objašnjava kako će ugled NATO-a biti održan zato što će pomagati Ukrajini na način koji neće štetiti državama članicama.

Publika je bila relativno uniformna u svojim mišljenjima. Prije i poslije debate se održalo glasanje o tezi. U oba slučaja je publika pretežito glasala za afirmaciju, samo je jedna osoba promijenila mišljenje iz suzdržanog u “za”.

Raspravljalo se je o pitanju opravdanosti intervencije NATO-a u Ukrajini budući da Ukrajina uopće nije članica saveza, iako je podnjela zahtjev za članstvom. Publici je bilo interesantno usporediti tu situaciju s onom 1999. kad je NATO bombardirao Beograd uslijed krize na Kosovu.

Također se povela rasprava o ulozi Republike Hrvatske, gdje se predsjednik Milanović protivi obučavanju ukrajinskih vojnika na našem tlu, dok premijer Plenković snažno podržava njihovu obuku zbog slične situacije u kojoj se Hrvatska našla devedesetih.

Osim toga, s publikom se razgovaralo o njihovoj informiranosti vezanoj uz aktualnu mobilizaciju civila na području Ruske Federacije, kao i o povijesti ruskih pretenzija na teritorije Finske, Gruzije i Moldavije te značaj koji Krim ima za Rusku Federaciju.

Rasprava je završila ovim zaključcima:

  1. Jedan od glavnih zaključaka spikaonice bio je da je tema o kojoj smo razgovarali uistinu kompleksna te da ne možemo sa nikakvom sigurnošću pretpostaviti kakav će biti daljnji razvoj situacije u Ukrajini. Jedan od većih problema je i nepoznavanje povijesnog i geopolitičkog konteksta sukoba, bez čega se ne može na pravi način pristupiti raspravi.
  2. Publika se je složila da NATO, ali i Zapad općenito, moraju poduzeti nešto više ako žele očuvati status quo ante bellum.
  3. Iako su se složili da su potezi Vladimira Putina nepredvidljivi, većina ljudi iz publike je zaključila da nije vjerojatno da će trenutni sukob u Ukrajini preći izvan granica te zemlje, ali su podržali NATO članstvo Finske i Švedske kao mjeru predustrožnosti i daljnje integracije Zapada.

🔛 Projekt “𝗡𝗔𝗧𝗢 𝘀𝗽𝗶𝗸𝗮𝗼𝗻𝗶𝗰𝗮” provodimo u partnerstvu s Zagreb Student Debate Forum, uz financijsku podršku NATO-a. Projekt provodimo u sklopu našeg programa #𝗭𝗮𝗷𝗲𝗱𝗻𝗼.

Autor: Jurica Petković

  • Potrebno je pravilno obrazovati građane o situaciji u Ukrajini te o ulozi i općenito mogućnostima kojima NATO raspolaže glede vlastitog ustroja i međunarodnog prava. Na taj način bi se spriječilo širenje dezinformacija i ruske propagande.

  • NATO savez mora podržati legitimitet ukrajinske Vlade i kategorički odrediti stav Zapada, jer će na taj način održati svoj ugled, ali i ojačati solidarnost zapadnih zemalja prema Ukrajini.

  • Nužan je nastavak pomoći Ukrajini, kako ekonomske, tako i logističke, odnosno vojne, budući da Ukrajina nema dovoljno sredstava da sama opstane u ovom sukobu.