U utorak 06. prosinca, kao finalna aktivnost projekta EU spikaonica – mogućnosti za mlade održana je završna konferencija.

Konferencija je održana u Hostelu Bureau u Zagrebu te se sastojala od dva dijela. U prvom dijelu su održana dva panela na teme Erasmus studentske razmjene, Erasmus+ razmjene mladih i Europskih snaga solidarnosti. U drugom dijelu je usljedilo neformalno druženje i networking među mladima i osobama koje rade u udrugama.

Na prvom panelu su sudjelovale mlade osobe koje su sudjelovale u jednom od navedenih programa Europske Unije:

Dorotea i Antonio (Erasmus studentska razmjena)
Lorena i Karlo (Erasmus+ razmjena mladih)
Ivona i Matej (Europske snage solidarnosti)

Dorotea i Antonio su kao najvažniju stavku istaknuli dobru i pravovremenu pripremu za sudjelovanje na studentskoj razmjeni te vještine koje su stekli i koje im i danas koriste u osobnom i profesionalnom životu. Lorena i Karlo su nam približili kako izgleda jedan dan na razmjeni i je li moguće na projektima steći dugotrajna prijateljstva, a Ivona i Matej su opisali sustav podrške koji svaki volonter ima tijekom svog volontiranja.

Na drugom panelu, panelisti su bili osobe koje rade sa mladima u organizacijama kroz jedan od ovih programa, pa su nam se tako pridružili:

Iva (udruga Amazonas)
Karla iz (ESN Zagreb)
Jakov (udruga DrONe)

Iva ima puno iskustva u radu sa mladima kroz program Europskih snaga solidarnosti. Sudionicima je otkrila gdje i kako mogu pronaći prilike za volontiranja, koliko je jedan volonter zapravo financijski podržan te koje su točno uloge sending, hosting i coordinating organizacija. Karla, kao predsjednica ESN-a Zagreb, zaista izvrsno barata sa informacijama te je svima zainteresiranima za studentsku razmjenu ukazala na važnost dobre pripreme i koji su to sve koraci koji se moraju poduzeti ako netko želi otići na razmjenu. Jakov, koji aktivno radi u Erasmus+ programu je približio svima kako jedna razmjena mladih izgleda, kako izgleda dobra prijavnica za razmjenu te tko sve može sudjelovati na takvim projektima.

Nakon panela, svi zajedno smo uživali na malom domjenku prilikom kojeg smo se družili i umrežavali. Mladi su iskoristili priliku da paneliste pitaju sva pitanja koja nisu stigli pitati tijekom panela, a kolege iz organizacija su razmjenile iskustva u provedbi aktivnosti u sklopu ovih programa.

Panele je moderirala Nika Ćavar, a konferenciju je vodila Anđela Balić.

Ukoliko želite saznati više o studentskoj razmjeni, razmjeni mladih ili o volontiranju javite se jednoj od udruga koje su sudjelovale na konferenciji

U nastavku možete pročitati više o samome projektu u sklopu kojeg je održana ova konferencija.

Ciljevi projekta su:

  • informiranje mladih o demokratskim procesima i javnim politikama na kojima se temelji EU – s fokusom na Dijalog EU-a s mladima i Ciljeve za mlade;
  • otvaranje prostora za konstruktivan dijalog s mladima u vidu rasprava o mogućnostima koje im pruža Europska unija i
  • osnaživanje vještina za informirano donošenje odluka i konstruktivan dijalog, odnosno osnaživanje građanske kompetencije mladih.

Projekt EU spikaonica – mogućnosti za mlade provodimo u partnerstvu s Ocean Znanja, uz financijsku podršku Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Projekt provodimo u sklopu našeg programa Zajedno.

Autorica teksta: Anđela Balić